Home Zanimljivosti MIT O JEDNOROGU

MIT O JEDNOROGU

2884
0

Jednorog je mitska životinja koja je inspirisala dobar broj filmova, knjiga i bajki. Njega obožavaju i plaše ga se u isto vreme. Njegova boja varira već prema legendama. Većinom je predstavljen kao beo, što je simbol čistote. Njegov rog ima mnogobrojna značenja: često se poredi sa rogom Narvala (vrsta mitskog kita) zbog njegove sposobnosti da leči.

Ovaj rog takođe predstavlja svetost, hrabrost i nevinost. zbog ovoga su mnogobrojni vitezovi i vlastelini Srednjeg veka stavljali simbol jednoroga na svojim grbovima. Njegova kopita su izuzetno snazna sto mu omogucava dugacke puteve, cak i mogucnost da predje cak i neprevazilazecu prepreku.

SIMBOLIZAM JEDNOROGA

Jednorog je simbol moci, čistote i nevinosti. O njemu je pisano u Kini, gde je bio predstavljen kao zmaj, životinja koju su obožavali i vezivali za azijsko kraljevstvo. Njegova prisutnost je znak proročanstva.

Priča se da je njegova neverovatna osetljivost  toliko jaka, da je on u stanju da jednim udarcem svog kopita usmrti osobu koja je učinila zlo drugome. Na dalekom istoku posvećen mu je praznik tokom sredine jeseni jer je za stanovništvo jednorog simbol kiše i plodnosti, za razliku od Sunca koji je simbol suše.

Na zapadu, na početku hrišćanske ere, rog jednoroga je simbolizovao Božiji mač. U stvari, rog je simbolizovao duhovnu plodnost. Plementi Vitezovi koji su isli u krstaške ratove u jednorogu su videli nevinost i odanost, što im je omogućavalo da u boj kreću mirne duše.

Mogu se naći delovi rukopisa o jednorogu u muslimanskim starim rukopisima, kod kojih je on predstavljao povezanost sa Lotosom, simbolom čistote. U skandinavskoj tradiciji, kaže se da je bog svih bogova, Odin jahao konja koji je imao rog na glavi, što je predstavljalo veličinu i integritet Bogova.
I u nekim našim mitovima pominje se jednorog, na kome leti hrabri junak i spašava zarobljenu devojku od strašne nemani.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here