Home Predstavljamo MAŠTOVITA VASPITAČICA IZ VRANJA JE NAPRAVILA И PATENTIRALA IGRAČKU – „PREOBRAŽENKO“ POSTAO...

MAŠTOVITA VASPITAČICA IZ VRANJA JE NAPRAVILA И PATENTIRALA IGRAČKU – „PREOBRAŽENKO“ POSTAO PRAVI HIT

291
0

Tridesetogodišnje iskustvo u radu sa decom vaspitačica Predškolske ustanove „Naše dete“ u Vranju Snežana Prokić, iskoristila je i osmislila igračku „Preobraženko“ koju je uspela da patentira. Igračka je napravljena od sunđera, višenamenska je, deca razvijaju motoričke sposobnosti i vežbaju računske operacije.

Preobraženko je nastao pre petnaest godina najpre u obliku kamiona. Snežana ga je godinama usavršavala i pretvarala u igračku omiljenu deci od jedne do sedam godina, ali i ometenoj u razvoju.

„Ovde je veliki broj dece uvek u grupi svako bi rado da ima deo nečega da se igra, a pošto ova igračka ima mnogo delova, zadovoljava veći broj dece“, kaže Snežana Prokić, vaspitačica vrtića „Dečja radost“.

Igračka je višenamenska, naprevljena je od sunđera i sastoji se od različitih elemenata. Oblike menja, može da bude kućica, dečak, kornjača, puž ili poligon za igru. Deca se rado igraju, uče i razvijaju motoriku.

 „Na ovoj igračkici volim da provlačim pertlice“, kaže Nastasija Mitić.

„Ja volim s Vanjom ovde u kućici da se igram“, kaže Martin Prokić.

„Za razvoj govora mogu da prave kao na televiziji neku scenu, da govore, pevaju, da se druže“, kaže Slađana Rajković, vaspitačica u vrtiću „Dečja radost“.

Igračka se sklapa i rasklapa, deca uče matematiku, relacije, boje, orjentaciju u prostoru.

„Značajna je zbog toga što podstiče razvoj deteta sa svih aspekata. Može se koristiti za motorički razvoj, za razvoj krupne i sitne motorike“, kaže Jasmina Antić, pedagog u PU „Naše dete“ u Vranju.

2016., Snežana je patentirala igračku. Nije mogla da je nazove „Preobraženko“, zato što na tržištu postoje igračke transformers, a one njihov naziv je engleski ekvivalent njenom izumu. Sada se zove igračka u obliku kućice ili skrivalice. Želi i da je proizvodi.

„Ja bih da nađem nekog ko želi da pomogne, ali bi najviše volela da to bude ovde kod nas u gradu“, kaže Snežana Prokić, vaspitačica vrtića „Dečja radost“.

Kućica od sunđera se iz jednog oblika preobrazi u drugi i lako postaje kornjača ili strunjača, što je zanimljivo za igru.

Kućica od sunđera sastavljena od elemenata koji se međusobno vezuju toliko je oduševila njene koleginice da su je posle stručnog skupa na Tari nagovorili da 2016. igračku patentira i predstavi je na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Nikola Tesla“ u Novom Sadu.
U oštroj i brojnoj konkurenciji iz celog sveta, u kojoj je bilo više od 400 pronalazaka iz svih oblasti, Snežana i „preobraženko“ osvojili su – drugo mesto!

Ovo nije prva igračka koju je smislila Snežana: ona se već 17 godina bavi kreacijama, a automobil od sunđera u bojama semafora s drvenim točkovima bila je njena prva didaktička rukotvorina.

Vaspitačice vrtića „Dečja radost“, u kojem ona radi, imaju samo reči hvale za svoju koleginicu.

PREVIŠE SKROMNA

Tatjana Antonijević punih 20 godina radi sa Snežanom. Ona napominje da je njena koleginica „izuzetan vaspitač, požrtvovana i isuviše skromna“.
– Ona je neiscrpna u kreativnosti. To je i te kako važno u našem poslu, jer deca najbolje osećaju maštovitost – napominje koleginica Dragica Stefanović.

Glavna vaspitačica „Dečje radosti“ Jasminka Petković kaže da je u Srbiji retkost da vrtići mogu da se pohvale ovakvim inovacijama za decu.
– Veoma mi je drago što je baš naša koleginica kreirala ovakvu igračku, pre svega zbog dece koja će je koristiti u igri – kaže vaspitačica Mirjana Zafirović.

Igračka ima mogućnost da se iz jednog oblika preobrazi u drugi, što je deci zanimljivo za igru. Kućica lako postaje kornjača ili strunjača.

PREDNOSTI „PREOBRAŽENKA“

Lagan, napravljen od sunđera
– Deca ne mogu da se povrede
– Igračka je višenamenska
– Razvija senzornu motoriku
– Pomaže socijalno emocionalni razvoj
– Uključuje više dece

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here