Home Svaštara MAMA, KAKO NASTAJU DECA?

MAMA, KAKO NASTAJU DECA?

689
0

Ova tema je na repertoaru već među vrtićkom decom, a vi kao roditelj morate takođe reći svoju verziju na to važno i pre svega aktualno pitanje

U pitanju “Mama, kako nastaju deca” ili “Šta je to seks?” deca ne vide ništa nepristojno ni loše. Dete u biti ne razume što se to pod pojmom “seks” sve podrazumeva, već zna neku jednostavnu istinu koju odrasli treba samo odgovorom da potvrde. Zbog toga je važno da u vašem odgovoru nema “loših” osećaja jer njima nesvesno formirate mišljenje deteta u vezi s odnosom muškarca i žene.

Ako ćete se zacrveneti, zbuniti ili početi mucati, dete će videti da vam je neugodno, neće razumeti šta se zbiva, da li je možda pitalo nešto što se ne sme pitati, što je sramota… Dok je dete tako maleno, odgovorite mu primereno njegovom uzrastu, jednostavno, ali uvek odgovor bazirajte na istini kako bi dete seksualnost shvatalo kao normalan deo života.

Anegdota: Dečak je videvši parenje dva psa na livadi pitao: “A šta oni to rade, mama?” Mama je obrisala hladni znoj s čela i hladno odgovorila: “Češu se jer imaju buve!”.

Ovakva situacija će svakoga nasmejati, ali da li je u redu odgovoriti detetu na takav način?

Najbolji je neutralan odgovor.

Puno zavisi od vas hoće li dete prihvatiti seksualnost kao nešto normalno i lepo ili sramotno i nepristojno. Zato je važno u objašnjavanju izbegavati previše detalja koji će povući nova pitanja, a vas sve više zbunjivati u odluci šta reći.

Budite jednostavni i recite neutralno, na primer kako se deca rađaju iz maminog stomaka, a to se dogodi jer se mama i tata jako vole.

Možda će vaš mališan tražiti daljnja objašnjenja, ali zadržite i dalje neutralan ton, izbegnite tačne detalje, ne širite priču i koristite se metaforama. Detalje ćete objašnjavati verovatno u godinama koje slede, ali za sada je dovoljno da dete zna da je ono pre svega plod mamine i tatine ljubavi. To će sigurno zadovoljiti njegovu znatiželju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here