Home Predstavljamo MALA ŠKOLA REKREATIVNOG RIBOLOVA NA PLANINI POVLEN

MALA ŠKOLA REKREATIVNOG RIBOLOVA NA PLANINI POVLEN

276
0

9. i 10. septembra 2017. godine uspešno je realizovan projekat “Druženje sa prirodom,“ na planini Povlen. Partneri projekta su Eko škola “Dragoljupče“ i firma  “CASSINI FISHING“d.o.o. iz Arilja. Ova firma se bavi zaštitom ribljeg fonda u vodama Zapadne Srbije.

U realizaciji je učestvovalo 20 učenika 2. i 3. razreda iz osnovne škole “Dragoljub Ilić“ iz Dračića/Valjevo, ribočuvari firme  “CASSINI FISHING“ Ognjen Krnetić i Tomislav Tasić i učiteljice Vesna Sirovljević i Lucija Tasić – koordinator Eko škole “Dragoljupče“.

Da bismo naše učenike naučili da žive u skladu sa prirodom i da se ekološki ponašaju u svakom segmentu života, između ostalih aktivnosti, realizovali smo i “Malu školu rekreativnog ribolova.“

Veliki Povlen bogat je vodotocima. Najznačajnija reka na ovoj planini je Trešnjica, čiji je kanjon poznat kao stanište zaštićene vrste orla – Beloglavog supa. Kanjon Trešnjice je prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu države. Jedan je od najlepših kanjona i predstavlja stanište za 17 parova Beloglavog supa,  koji je najkrupnija ptica grabljivica u ovom kraju i hrani se isključivo ostacima uginulih životinja, pa ga zbog izuzetne sanitarne uloge nazivamo “Ptica sanitarac“ ili „Car visina i čistač prirode“.

Beloglavi sup je ugrožena vrsta kojoj preti istrebljenje i ekolozi čine sve da ih spasu od nestajanja. Ženka u toku godine položi samo jedno jaje i iz tog razloga ih je izuzetno teško zaštititi i obezbediti opstanak.

Specifično za kanjon Trešnjice je to da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest, riba mladica, „Kraljica Drine“.

 

 

Učenici su saznali:

– Koje su reke našeg kraja;

– Koje vrste riba žive u rekama našeg kraja;

– Šta je mrest;

– Šta je rekreativni ribolov;

– Koje vrste mamaca se koriste za rečni ribolov;

– Kratke izvode iz Pravilnika o režimu ribolova (opšte podatke koje deca ovog uzrasta mogu da shvate).

– Zašto je neophodno poštovati Pravilnik o režimu ribolova;

– Iz čega se sastoji rad ribočuvarske službe;

 

 

– Da postave mamac;

– Kako se zabacuje udica;

– Kako da skinu ribu sa udice;

– Zašto pravi rekreativni ribolovci poljube ribu i vrate u vodu;

Ribočuvari Ognjen Krnetić i Tomislav Tasić bili su dobro pripremljeni za obuku dece i da daju odgovore na njihova mnogobrojna pitanja.

          Apelovali smo na decu da utiču na svoje roditelje i da znanja koja su ovde stekla prenesu i njima, da ih zamole da čuvaju reke i živi svet u njima.

Školski zeleni novinari

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here