Home Svaštara MAJKE SE PLAŠE VRTIĆA, A NJIHOVA DECA MU SE VESELE

MAJKE SE PLAŠE VRTIĆA, A NJIHOVA DECA MU SE VESELE

59
0

Nakon porodiljskog dopusta, pomešanih osećaja, sasvim zbunjena, majka se vraća u radno okruženje, dete ostavlja u vrtiću. Najveći deo majki zbog povratka na posao oseća se krivo. Ali u tome greše, kažu stručnjaci, i dodaju da je osamostaljivanje od majke najbolja stvar koju ste „dali“ svom detetu.

Zašto? Zbog nekoliko razloga…

 

 

1. SOCIJALIZACIJA
Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje će vaše dete naučiti kad se odvoji od vas. Za boravka u vrtiću komuniciraće s drugom decom i odraslima i na taj način postaviće temelje dobre komunikacije u budućnosti.

 

 

2. DETE ĆE IZRASTI U BOLJU OSOBU
Deca koja u ranoj mladosti borave u vrtićima kasnije ostvaruju bolje rezultate u školama i na fakultetima, tvrde naučnici. Takva deca su empatična i razumna.

 

 

3. ZDRAVLJE
Iako je vaše dete otkad je krenulo u vrtić stalno bolesno, „vrtićke bolesti“, ma koliko god ludo zvučalo, zapravo su ulog za budućnost. Boreći se s ovim bolestima vaše dete imaće jači i bolji imunitet u kasnijem životu.

 

 

4. DECA NISU ZLOPAMTILA
Dok odlazite iz vrtića, vaše dete urla od tuge, a suze mu liju niz lice… Ali samo u prvih pet minuta. Nakon što uzrujano istrčavate iz vrtića i plačući krećete na posao, vaše dete već je zaboravilo da ste ikad i bili u vrtiću. Zapamtite da mališani nisu zlopamtila i da se neće sećati da ste ih ostavili u vrtiću. Njihove suze kratkog su veka i plač prestaje u prvih pet minuta nakon dolaska u vrtić.

 

 

5. STVARA SE SAMOSTALNOST
Zahvaljujući boravku u vrtiću vaše dete će se brzo osamostaliti i znaće bolje da se brine o sebi.

 

 

6. VRTIĆ JE POMOĆ U DNEVNOJ RUTINI
Ostavljajući dete u vrtiću zapravo dali ste dozvolu da neko „sredi i vaspita“ vaše dete pa će vaš mališan naučiti da spava, jede, igrati se u isto vreme, dok ćete vi biti na poslu.

 

 

7. KRIVICA JE NEŠTO ŠTO STE VI IZMISLILI
Zapitajte se otkud dolazi osećaj krivice…
Je li vam ga ikad nametnulo vaše dete ili ste to učinili sami? Kad shvatite da dete nije krivo i da krivnju stvarate u svojoj glavi, opustićete se. Vašem detešcu u vrtiću je dobro. Tamo jede, spava, igra se…

Sve te stvari, zbog obaveza, ne možete mu priuštiti ni da ste kod kuće. Dokle god je vaše dete srećno, zdravo, i rado priča o vrtiću, ne morate se plašiti. A kad vas napadne osećaj krivnje, zamislite vaše detešce u pesku, pod suncem, okruženo s puno prijatelja. Pomoći će.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here