Home Svaštara MAGIJA MAJČINSKE LJUBAVI: Izgovorite ove reči vašem detetu i gledajte kako se...

MAGIJA MAJČINSKE LJUBAVI: Izgovorite ove reči vašem detetu i gledajte kako se STVARA ČAROLIJA!

148
0

Autorka knjige „Svrha je biti majka“, ruska književnica Olga Valieva oktrila je u jednom odlomku koje su to magične reči koje bi svaka majka na svetu trebalo da govori svom detetu. Savet koji je podelila zlata je vredan, zato ga dobro sledite i sigurno nećete pogrešiti.

Odlomak iz knjige „Svrha je biti majka“ vam prenosimo u celosti:

„Kada je naš najstariji sin bio bolestan, jednom prilikom psihijatar nam je dao veliki ‘poklon’. Ispričao nam je priču o eksperimentu koji je sproveden u Engleskoj.

Reč je o jednom jednostavnom ritualu koji su majke bolesne dece primenjivale svake noći. Naime, kada dete zaspi majka bi sačekala duboku fazu sna, a zatim bi počela da govori ove čarobne i jednostavne reči svom detetu: „Volim te“, „Ponosna sam na tebe“, „Drago mi je da si ti moje dete“, „Ti si za mene, najbolje dete na svetu“.

Rezultati su bili zapanjujući. U poređenju sa drugom decom koja su imala istu dijagnozu, ali čije majke nisu svake noći detetu šaputale ove magične reči, mališani koji su u snu osetili majčinu ljubav su se mnogo brže oporavili. To je magija majčinske reči.

Odlučila sam da savet psihijatra odmah primenim. Za razliku od drugih tretmana, ovaj je bio veoma jednostavan, jeftin, u stvari besplatan i uvek ‘pri ruci’. Počela sam da improvizujem. Prošlo je već pet godina, a ja još uvek šapućem različite reči svojim momcima, skoro svake noći.

Šta dobijamo izgovaranjem ovih reči?

Osećaj intimnosti. Verujte mi, taj osećaj ne može da se poredi ni sa čim. Uvek zagrlim svakog od njih i kažem im stvari koje su važne za nas oboje. To vam je kao ‘jedan na jedan’ sastanak, samo sa svakim detetom posebno. Naše dnevne rutine nas sprečavaju da provodimo vreme, pogotovo kao majka koja svakodnevno imam gomilu obaveza, u toku dana retko nađem prostora da se individualno posvetim svojim sinovima. Zbog toga, ovi trenuci tokom noći su zaista posebni.

Mogu im reći nešto važno. Ponekada veliki broj informacija ili neke druge okolnosti mogu da dovedu do nesporazuma, što dodatno otežava i komplikuje našu komunikaciju. Ali noću, kada im šapućem koliko ih volim, sve svađe i ljutnje nestaju.

 

Deca osećaju ljubav.  Jednom priliko sam pročitala da bi trebalo našoj deci da kažemo jednu važnu frazu, a ona glasi:

„Da li znaš da, ako bih mogla da biram koje dete želim, ja bih od sve dece na svetu izabrala tebe!“

Kada sam prvi put ovo rekla mom sinu, on je bio toliko iznenađen i uzbuđen. Neprekidno mi je postavljao pitanja kao što su:

„Mene, stvarno?“, „Da li je to istina?“, „Zaista tako misliš?“ – Veoma je važno da deca osećaju roditeljsku ljubav. Da znaju da ih mama i tata prihvataju baš takve kakvi jesu i da su posebni.

Ako se odlučite da primenjujete ovaj savet, u kasnim satima dok vaše dete spava, pričajte mu o ljubavi, poštovanju, prihvatanju… Ukoliko tiho govorite o tim stvarima mnogi problemi će biti rešeni.

Koje fraze da koristite?

„Ja sam tvoja majka, a ti si moje dete“ – Može da pomogne ukoliko ne osećate emotivnu vezu sa svojim detetom, ako ste udaljeni i niste baš prisni.

„Ja dajem, ti uzimaš“ – Radi se o razmeni energije u porodici.

„Ne moraš ništa da činiš zbog mene. Volim te takvog kakav si“ – Ovde se radi o pronalaženju sopstvenog puta u životu.

„Tata i ja te volimo, ti si naše dete“

„Isti si kao tvoj otac“

„Tvoj otac je najbolji tata na svetu“

„Izvini“ ili „Žao mi je“

„Ponosna sam na tebe“ – Ovo izgovarajte posebno ukoliko ste u nekom trenutku pokušali da (detetu) nametnete sopstvenu viziju budućnosti.

„Volim te“

 

Kako izabrati pravu frazu?

Možete isprobati više različitih fraza, kako biste najbolje shvatili koja je potrebna vama i vašem detetu. Primetila sam da kada izaberem frazu koja je za mene važna u tom trenutku, to izaziva uzdah olakšanja. I ukoliko kažem svojoj deci ono što žele i što im je potrebno da čuju, oni reaguju na isti način.

Zagrite ih, poljubite ih, nežno ih pomilujte po glavi… To su momenti koje će pamtiti celog života!

„Volim te“, „Ponosna sam na tebe“, „Ti si najbolje dete meni i tati“ – Šta može biti jednostavnije, a magičnije od ovih reči koje izlaze iz srca majke koja iskreno voli svoje dete?“

(Dnevno.rs)

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here