Home Svaštara LJUBAV I VEZA IZMEĐU BAKE DEKE I UNUČIĆA JE JEDINSTVENA

LJUBAV I VEZA IZMEĐU BAKE DEKE I UNUČIĆA JE JEDINSTVENA

134
0

Ljubav i veza između bake deke i unučića je posebna kao i međusobno razumevanje. Koja je to specifična relacija na vezi bake, deke i unuci? Sa aspekta pojedinih gena unuci zapravo vrše ekspresiju (realizaciju) gena baka i deka. Njihovi geni nastavljaju njihov život. I tada sreći nema kraja!

POSEBNA VEZA IZMEĐU BAKE DEKE I UNUČIĆA

Opšte poznata stvar je da između unuka i baka i deka postoji specifična saosećajna vrednost. Specifična ljubav i razumevanje. Deke i bake unucima često dozvoljavaju sve. Samo vi uživajte. A kada se roditelji usprotive i žele realnost i ukažu na preterivanje, bake i deke često bezrezervno staju u odbranu svojih unuka.

Naravno često se u tome preteruje i odlazi u drugu krajnost. O tome roditelji moraju voditi računa i uvesti objektivnost. Jer najvažnije za rast, razvoj i napredovanje deteta je ljubav i objektivnost. Bez preterivanja u jednom ili drugom pravcu. A deke i bake su često sklone da unucima dopuštaju sve. Samo vi budite srećni i uživajte. Mi ćemo vas „zaštiti“ od roditelja. Takođe, često se može primetiti pritisak roditelja svojoj deci da što pre dobiju unučad. Taj pritisak može biti i neprijatan ali je sve prisutniji. Kada se dobije unuče deke i bake kao da „procvetaju“ i preporode se. Zašto je to tako? Postavlja se pitanje, odakle ta sentimentalnost? Koja je to specifična relacija na vezi bake, deke i unuci?

PROTOK GENA JE PROTOK GENA I PREPOZNAVANJE SVOJIH GENA KOD UNUKA

Ako se posmatra genetika i transfer genetičkog materijala sa roditelja na potomke onda su zapravo roditelji samo prenosioci genetičkog materijala sa baka i deka na unuke. Prosto, tu se dešava takozvani generacijski protok gena, sa baka i deka na unuke.

Tu su roditelji zapravo međuveza između dve generacije ili samo jedna karika u transferu gena sa deka i baka na unuke. Naravno tu dolazi do kombinacije genetičkog materijala ali transfer gena ostaje kao glavna osnova razvoja jednog organizma, sa svim kombinacijama gena. Geni uz nove kombinacije budu prenešeni sa baka i deka na unuke. Iz ovoga sledi da sa aspekta pojedinih gena unuci zapravo vrše ekspresiju (realizaciju) gena baka i deka. Zapravo geni jedne generacije (bake i deke) prenešeni preko roditelja nastavljaju život kod unuka.

ŽELJA ZA NASTAVAK SVOJIH GENA

Tako, postaje jasno zašto roditelji kada deca zadocne sa svojim potomstvom vrše pritisak da što pre dobiju svoju decu. Odnosno da dobiju unuke. Želja i iskonski osećaj za nastavak svojih gena je izuzetno jaka. Zapravo to je osnova života. To je život.  Realizacija svojih gena i nastavak realizacije svojih gena. Pritisci često mogu poprimiti i ekstremnu varijantu. Mogu nekada eskalirati i trajno ugroziti relaciju roditelj-dete. Često su deca primorana da se udalje od roditelja jer se takva presija ne može izdržati. Međutim, sa ovog aspekta, sa aspekta života, ovo je razumljiv fenomen. Često je dovoljno osvešćenje ovog fenomena i mnogi nehotični sukobi bili bi sprečeni, izbegnuti ili bar ublaženi.

SREĆA ZA NASTAVAK ŽIVOTA

Sreći kojoj bake i deke osećaju onog trenutka kada  se dobije unuk ili unuka, kao i tokom njihovog odrastanja, nema kraja. Zapravo to nije samo sreća. To je punoća života u svim njegovim zadatim vrednostima. To je zapravo nastavak života. U tim trenucima zapravo prvo nastaje neizmerna sreća. A kako ide realizacija gena (odrastanje unučadi) i prepoznavanje realizacije svojih gena, dešava se preporod deka i baka. Vraća se njihova sigurnost, smirenost i staloženost. Vraća se punoća života u svim njegovim aspektima.

E sad ta sreća i prepoznavanje realizacije svojih gena može da poprimi i drugu krajnost. Tu onda često ume da postane sve dozvoljeno. Tu nema kraja. Spremni su da zaštite svoje gene po svakoj ceni. Postavljaju se bezrezervno u zaštiti svojih unuka. Tada umeju i da se pojave sebičnost i posesivnost. Po sistemu ma ne diraj dete pusti ga da uživa. Kada roditelj pokuša da interveniše, često dobija odgovor: “Ti si bila ili bio gori od nje/njega“. Ne biraju se sredstva da se zaštite svoji geni. Onog trenutka kada bake i deke prepoznaju svoje gene, naravno kroz određene karakteristike, shvate da se život nastavlja i nakon njih. Njihovi geni zapravo nastavljaju njihov život. I tada sreći nema kraja.

Prof. Dr Ljubiša Mihajlović Molekularni biolog, genetičar

Prof. strukovnih studija Akademija u Nišu. Vlasnik GENEINFO, kompanije za genetsko savetovanje i personalizovanu medicinu. Autor uđžbenika Humana genetika

https://trudnocaizdravlje.rs/ljubav-i-veza-izmedju-bake-deke-i-unucica-je-jedinstvena-tvrdi-geneticar/

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here