Home Bajke i priče LEPO PISANJE – Dragan Lukić

LEPO PISANJE – Dragan Lukić

414
0

A za ovo što se desilo Jasni i što ću vam sad ispričati nije bila kriva samo Jasna. Kriva je bila njena – leva ruka. Ali šta možeš svojoj ruci? Ne možeš se s njom ni posvađati, ni istući je, jer to je ipak – tvoja ruka. Ne možeš joj se čak ni isplaziti – to bi bilo kao da si se sam sebi isplazio. Ništa joj ne možeš prosto zato što je to tvoja ruka.
A evo šta se Jasni desilo.
Učiteljica je rekla da u školi mora da se piše desnom rukom. Ali Jasna – levom. Naravno to se nije moglo. Sva deca pišu desnom rukom, sva deca pišu s jedne strane na drugu, a Jasna piše levom rukom, Jasna piše s druge strane na jednu.
Onda je učiteljica rekla: – Moraš desnom!
To je bilo strašno teško. Jer Jasnina desna ruka nije umela čak ni da drži olovku a pogotovo nije umela da piše. Ali Jasna je tako uradila. Jasna na kraju uvek posluša dobre savete.
I tako, eto, donela je svoj zadatak „lepo pisanje“ da učiteljica pogleda. A ona:
– A šta je ovo, Jasna?
– Pa, moj zadatak.
– Ovo? Ovo je nešto ružno, ovo nije zadatak.
– Znate, – počela je Jasna iskreno da objašnjava – to je… to je takav moj rukopis.
– Ali molim te, ovo nije rukopis. Pogledaj!
– Izvinite, ali jeste. To je moj rukopis – rekla je Jasna tvrdoglavo. Bilo joj je krivo što učiteljica ne priznaje njen rukopis.
– Ovo može da bude samo medvedopis – reče na kraju učiteljica vrlo ubeđeno, a Jasna uzvrati isto tako ubeđeno:
– Ne, nije medvedopis.
– Ali pogledaj opet, ovde svako slovo ima po nekoliko krakova. Tako nismo učili, pa nikako ne može da bude tvoj rukopis. A ako nije tvoj rukopis i nije medvedopis, onda je stonogopis.
– Nije.
– Onda je svrakopis.
– Nije.
– Ma kako nije?
– Tako. Nije ga pisao medved, nije ga pisala stonoga pa nije stonogopis, i nije ga pisala svraka pa nije svrakopis. Pisala sam ga ja i onda je – onda je JASNOPIS.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here