Home Poznati LAJKA – NAUKA VAŽNIJA OD ŽIVOTA JEDNOG BIĆA

LAJKA – NAUKA VAŽNIJA OD ŽIVOTA JEDNOG BIĆA

305
0

Lajka nije bila sasvim običan pas. Bilo je to malo stvorenje teško svega šest kilograma, mešanka haskija i terijera sa moskovskih ulica, navikla na hladnoću i ekstremne uslove. Ujedno prvi živi sisar poslat u Zemljinu orbitu i prva orbitalna žrtva. Kada je lansirana u svemir znalo se unapred da se Lajka neće vratiti i da će njeno pseće srce zauvek ostati da kuca negde gore, među zvezdama. Još jedan primer ljudske bezosećajnosti. Iako Lajka nije preživela, misija „Sputnjika 2“ je pokazala da živi stvor može da izdrži lansiranje u orbitu i bestežinsko stanje. I još jednom pokazala da je nauka važnija od života jednog bića. Naravno, njena žrtva sa te strane nije bila uzaludna. Stradala je za „dobrobit čovečanstva“ omogućila Belki i Strelki, opet psi, da se iz orbite vrate žive i zdrave i utrla put Gagarinu, Leonovu, Titovu, Armstrongu, Oldrinu i nizu kosmonauta koji su se kasnije našli na Međunarodnim svemirskim stanicama.

 

„ZAMOLILA sam je da mi oprosti, pomazila je zadnji put i zaplakala“, kaže 90-godišnja ruska biologinja Adilja Kotovska, prisećajući se dana kada je mešanka Lajka postala prva životinja u svemiru.

Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2  3. sдецембра 1957. Samo mesec pre SSSR je u svemir poslao уопште prvi satelit, Sputnjik 1.

Lajka je u letelici preživjela nekoliko sati, obletjevši Zemlju pre toga devet puta.

„Tih devet kruženja oko Zemlje učinilo je Lajku prvim svetskim koсmonautom. Žrtvovana je zbog uspeha budućih svemirskih misija“, kaže Kotovska, ponosna na svoju pionirsku ulogu u radu s prvim životinjama u svemiru.

Lajkino putovanje je za sovjetskog lidera Nikitu Hruščova bila još jedna pobeda u svemirskoj trci s Amerikancima.

U odlično tempiranom propagandnom poduhvatu, lansiranje Lajke zbilo se četiri dana pre 40. godišnjice proslave Oktobarske revolucije.

„Nekoliko pasa је pre Lajke bilo lansirano na kratke podorbitalne letove koji su trajali nekoliko minuta kako bi se proverilo može li se preživeti u bestežinskom stanju“, rekla je Kotovska.

Kako bi se psi prilagodili putovanju u kapsuli dugoj samo 80 centimetara, Kotovska ih je postupno premeštala u sve manje kaveze.

Pseći kandidati provodili su vreme u centrifugi, simulatoru gravitacijskih sila koje se stvore u trenutku lansiranja, a izlagalo су se i sličnim nивоиma buke.

Lajka je bila mešanka, pronađena na ulici u Moskvi, stara oko tri godine i teška šest kilograma.

LET BEZ POVRATKA

„Birali smo samo ženke jer one ne trebaju да dignu nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima. A lutalice smo birali jer ih je bilo više i bile su manje zahtevne“, kaže Kotovska.

Psi su zbog publiciteta trebali biti fotogenični i davala su im se pamtljiva imena. Lajkino ime, naravno, dolazi od ‘lajanja’. Ona je izabrana za prvi let jer je bila pametna i poslušna.

„Naravno da smo znali da će uginuti na letu jer u ono doba nije bilo načina da je vratimo natrag“, rekla je Kotovska.

Sputnjik 2 lansiran je u 5.30 ujutro po moskovskom vremenu iz Kazahstana, mesta na kojem će se kasnije razviti koсomodrom Bajkonur.

„Isprva je sve bilo u redu. Naravno, tоkom lansiranja Lajkino srce jako je ubrzalo, ali nakon tri sata puls se vratio u normalu“, priča Kotovska.

Iznenada, tоkom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli је počela да rastе i dosтиgla je 40 stеpnи Celzijусa. Izolacija od Sunčevih zraka nije bila dovoljno dobra. Нaучnici su se nadali kako bi Lajka mogla да preživi osam do deset dana, ali uginula je od dehidracije nakon nekoliko sati.

Sovjetski radio je bez obzira na to danima izveštavao kako je Lajka dobro. Službena verzija glasila je da je Lajka uginula od otrova koji joj je podmetnut u hranu kako bi je poštedelи bolne smrti pri povratku u Zemljinu atmosferu. Satelit s Lajkinim ostacima izgorеo je u atmosferi pet meseci kasnije, 14. aprila 1958., negde iznad Antila.

Jedan od vodećih naučnika koji je radio na toj misiji, Oleg Gazenko, na konferenciji za štampu krajem 90-ih godina, izrazio je žaljenje zbog Lajkine smrti. „Što više vremena prolazi, više mi je žao. Nismo to trebali da uradimo. Od tog leta nismo naučili dovoljno da bismo opravdali smrt psa.“

Prve životinje koje su lansirane u svemir i vratile se žive bile su mešanke Belka i Strelka u satelitu Sputnjik 5, u avgustu 1960.

Uspjeh te misije uvjerio je sovjetske vlasti da krenu u najriskantniju misiju – slanje prvog čovjeka u svemir. U travnju 1961., tri i pol godine poslije Lajke, to je postao Jurij Gagarin.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here