Home Svaštara LAGANJE O DEDA MRAZU ŠTETNO JE I MANIPULATIVNO PREMA DECI, TVRDI STRUČNJAK

LAGANJE O DEDA MRAZU ŠTETNO JE I MANIPULATIVNO PREMA DECI, TVRDI STRUČNJAK

243
0

Dr Džastin Koulson, stručnjak za roditeljstvo iz rijaliti emisije “Parental Guidance”, rekao je da bi roditelji trebali da poštuju svoju decu i da bi im trebali reći istinu kada pitaju da li postoji Deda Mraz.

„Deda Mraz je postao integralni sastojak novogodišnje i božićne tradicije, ali kako bi to izgledalo da odaberemo da budemo iskreni po pitanju njegovog (ne)postojanja? Je li moguće imati zabavno božićno vreme bez negovanja mita o Deda Mrazu?“ upitao je dr Koulson.

NAVEO JE ŠEST RAZLOGA ZA ISKRENOST

„Mislim da Božić može biti čaroban i uz iskrenost o Deda Mrazu (kad već deca budu dovoljno odrasla da mogu postaviti to pitanje)“, objasnio je.

„Kad lažemo deci o Deda Mrazu, automatski pretpostavljamo da naša deca ne zaslužuju isti nivo poverenja i poštovanja kao bilo koja druga odrasla osoba. Zapravo razgovaramo s njima s visine, to je ponižavanje“, rekao je.

Po istom principu, laganje deci potkopava njihovo poverenje i može ih navesti na pitanje šta su im još roditelji lagali.

Kao četvrti razlog dr. Koulson je naveo da koncept Deda Mraza implicira da postoje „dobra“ i „loša“ deca. „Naša deca greše jer je to deo učenja, ali to ih ne čini ‘lošom’ niti manje vrednom radosti za Božić – samo ih čini decom“, rekao je.

Dr. Koulson je dodao kako i magija i istina mogu koegzistirati tokom praznika – baš kao što možete uživati ​​u filmu ili čitati izmišljenu knjigu znajući da ono što piše nije istina. „Deca igraju uloge, uživaju u izmišljenim igrama i imaju imaginarne prijatelje i to poboljšava njihovu dobrobit i njihove živote“, rekao je.

Šesti i poslednji razlog zašto roditelji ne bi trebali da lažu svoju decu o Deda Mrazu je činjenica da je to oblik manipulacije. „Korišćenje prisilnih strategija za manipulisanje načinom na koji se naša deca ponašaju je neefikasno i potencijalno štetno i s moralne i naučne strane“, rekao je.

PODELJENI KOMENTARI

Reakcije drugih roditelja na internetu bile su različite i dok su se neki u potpunosti složili s dr Koulsonom, drugi su hteli da podstaknu decu na maštovitost.

„Moja je kći prošle godine počela ispitivati da li je Deda Mraz stvaran (ima 9 godina). Umesto da je lažem rekla sam joj da je magija da verujemo u to i da je jednom postojao Sveti Nikola“, napisala je jedna mama.

„Ne slažem se, deci je važno dati prostora za maštu. Mislim da se svi s ljubavlju osvrćemo na te uspomene iz detinjstva i cenimo ih kao takve“, drugačiji je pristup.

https://www.index.hr/mame/clanak/laganje-o-djedu-mrazu-stetno-je-i-manipulativno-prema-djeci-tvrdi-strucnjak/2323117.aspx

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here