Home Zanimljivosti „KRIVA“ ŠUMA U POLJSKOJ 

„KRIVA“ ŠUMA U POLJSKOJ 

665
0

„Kriva“ ili „Iskrivljena“ šuma (Krzywy Las) koja se nalazi kod sela Nowe Czarnovo, u okrugu Gryfino u Poljskoj, poznata je po svojim zakrivljenim stablima. Iako postoje mnoge teorije koje su pokušale da objasne ovaj fenomen, pravi razlog još nije poznat.

U ovoj šumi nalazi se oko 400 borova koji rastu zakrivljeni pod uglom od 90 stepeni, u obliku slova „J“, a kod većine to zakrivljenje je usmereno prema severu. Još čudnije je to što su ova stabla okružena još većom šumom u kojoj drveće raste na uobičajeni način. Procenjuje se da su stabla zasađena oko 1930. godine i da su bila stara između sedam i deset godina kad ih je nešto zakrivilo.

Jedna teorija, poprilično neverovatna, kaže da su velike količine snega izravnavale stabla kroz duži vremenski period dok su još bila mlada. Ali, i to je vrlo sporan scenario jer stabla u okolnoj šumi rastu savršeno normalno. Jedno od popularnijih objašnjenja ovog fenomena je da su tokom invazije na Poljsku u Drugom svetskom ratu neprijateljski tenkovi prolazili kroz tu šumu i sravnili mlada stabla sa zemljom. Stabla su ponovo narasla, ali iskrivljena. Ali, opet se postavlja pitanje zašto je iskrivljen samo jedan mali deo šume ?

Teorija koja je dosada najverovatnija jest da su stabla dok su rasla namerno savijena od strane farmera i šumara, kako bi poprimila traženi oblik pogodan za kasniju upotrebu u stolariji i izgradnji drvenih brodova.

Nažalost, nitko nije živ ko bi potvrdio tu teoriju s obzirom da su okolna sela teško nastradala u vrijeme drugog svetskog rata, te su se ljudi raselili ili poginuli. Verovatno će tajna njenog nastanka ostati neotkrivena, ostavljajući ovaj fascinantan primer da golica maštu posjetitelja.

Da ova šuma nije jedini ovakav fenomen dokazuje i skoro identična šuma Hoia Baciu, koja se nalazi u samom srcu Transilvanije u Rumuniji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here