Home Svaštara KORONAVIRUS: DA LI DECA TREBAJU DA NOSE MASKE ZA LICE?

KORONAVIRUS: DA LI DECA TREBAJU DA NOSE MASKE ZA LICE?

371
0

MNOGI iz predostrožnosti poslednjih nedelja iz kuće ne izlaze bez zaštitne maske na licu. Mišljenja su podeljena oko toga da li to ima efekta, a roditelji nisu sigurni da li trebaju da primenjuju ista pravila i za decu. Evo odgovora na neka od najčešćih pitanja.

 

  1. DA LI BEBE TREBA DA NOSE MASKE?

Ne, deca mlađa od dve godine ne trebaju da nose maske jer one mogu povećati rizik od gušenja, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (https://www.cdc.gov/).

„Lice deteta mlađeg od dve godine ne treba prekrivati tkaninom, kao ni bilo koga ko ima teškoće s disanjem ili nije pri svesti“, stoji na njihovoj web stranici.

 DA LI DECA TREBAJU DA NOSE MASKE KAD IZLAZE IZ KUĆE?

Zavisi. Ako dete starije od dve godine boravi u vašem dvorištu, maska nije nužna, ali ako ga vodite sa sobom u nabavku, onda je preporučljiva.

„Namera maske nije zaštita osobe koja je nosi, nego prevencija širenja virusa s nosioca na druge“, navode smernice CDC-a.

Deca simptome koronavirusa ne podnose teško poput nekih odraslih osoba, ali mogu biti prenosioci bolesti a da to i ne znaju. Zato je najbolja zaštita dece i zajednice ostati kod kuće, ali ako već morate izaći, pametno je uzeti masku za lice.

https://www.index.hr/mame/clanak/koronavirus-trebaju-li-djeca-nositi-maske-za-lice/2173437.aspx

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here