Home Info KONKURS “ŠKOLSKI ZELENI PRESS 2019.”

KONKURS “ŠKOLSKI ZELENI PRESS 2019.”

93
0

EKOLOŠKO UDRUŽENJE GRAĐANA „ZELENO PITANJE“ I ČASOPIS „ČUVARI RAVNICE“, UZ PODRŠKU REPUBLIČKOG MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA POZIVAJU OSNOVNE ŠKOLE DA SE UKLJUČE U KONKURS „ŠKOLSKI ZELENI PRESS 2019.“!

 

Ovim putem pozivamo direktore osnovnih škola, učiteljice, učitelje, nastavnice i nastavnike da se sa svojim učenicima uključe u projekat „ŠKOLSKI ZELENI PRESS“ putem slanja članaka i fotografija do 30. oktobra 2019.

Cilj „ŠKOLSKOG ZELENOG PRESSA“ je da se učenici uključe u prepoznavanje dobrih i loših primera zaštite životne sredine u školi, oko škole, u svom mestu stanovanja, u okolini mesta stanovanja i  njihova prezentacija putem članaka (teksta) i fotografije.

Cilj „ŠKOLSKOG ZELENOG PRESSA“  je prezentacija radova na školskoj oglasnoj tabli, u školskom informatoru, na internet prezentaciji škole a najbolji, najzanimljiviji, najduhovitiji, najkreativniji radovi će se publikovati u dečijem ekološkom časopisu „Čuvari ravnice“ i na sajtu www.cuvariravnice.org.rs.

U programu „ŠKOLSKI ZELENI  PRESS“ nagrađuju se najbolji članak (do 250 reči) i  foto esej (serija fotografija) u četiri starosne kategorije učenika (1-2 razred, 3-4 razred, 5-6 razred, 7-8 razred). Radovi mogu bitni grupni (tri člana) i pojedinačni – što treba navesti u prijavi.

Detaljne informacije o projektu možete pročitati u časopisu „Čuvari ravnice“, na internet stranici www.cuvariravnice.org.rs i upitom na mejl skolskizelenipress@gmail.com  da vam se pošalju podaci o projektu.

PRAVILA ZA PRIPREMU RADOVA

ŠTA JE EKOLOŠKI ČLANAK?

Cilj članka je da se promoviše i ukaže na:

– znanje o životnoj sredini,

– aktivno učešće

– pozitivan pristup

– pozitivne primere

– negativne primere

– moguća rešenja

Članak se piše kratko i jasno, a jedna stranica bi bila idealna.

U okviru programa „ŠKOLSKI ZELENI PRESS“ članak ne sme da sadrži više od 250 reči i može sadržati ilustracije, grafikone i fotografije kao ilustraciju. Izvor svih ilustracija koje nisu originalne mora biti naveden.

Preporučuje se da naslov članka ne bude dugačak.

Članak mora biti napisan na bazi podataka, a tema jasno vezana za životnu sredinu.

Članak može da bude napisan i u obliku intervjua.

Članak mora biti poslat elektronski u WORD-u sa pratećim fotografijama, a prema smernicama za fotografije.

 

KAKO DA PIŠETE?

Cilj novinara (i članka) je da bude čitan. Stoga je zadatak „ŠKOLSKIH ZELENIH NOVINARA“ da uvere čitaoca da pročita članak od početka do kraja. Čitaoce treba voditi kroz tekst i na kraju ga treba ostaviti s pozitivnim osećanjem zbog informacija koje su u njemu pronašli.

U školi učenici stiču naviku pisanja za učitelje i nstavnike  kojima je posao da pročitaju sastav ili rad u celini pre nego što ga ocene – ali kada se piše za čitaoce novina (ili nekog drugog medija) mora se pronaći način kako da im se privuče pažnja, jer oni nisu plaćeni da čitaju članke.

VAŽNO! Novinarski članak nije isto kao i sastav iz srpskog jezika!

Zato novinari imaju vlastite metode pomoću kojih privlače pažnju čitalaca. Kada se piše članak treba misliti na svoje buduće čitaoce. Novinaru je, nakon istraživanja neke teme materija postala vrlo poznata, ali mnogi čitaoci se prvi put susreću sa tom tematikom. Zato treba pronaći sve pojmove, osobe ili mesta koja nisu predstavljena te ih treba razjasniti.

– Treba biti jasan i koristiti kratke, jednostavne i precizne reči

– Naslov treba da bude kratak, zanimljiv, smešan ili provokativan kako bi privukao pažnju čitalaca

– Ključna poruka uvek mora biti na početku članka

– Prva rečenica ne treba da sadrži više od 25 reči i treba da pokriva sva pitanja: „ko, šta, gde, kada, zašto i kako“

– Ako tekst pišete latinicom OBAVEZNO slova ć, č, dž, ž, š… kucajte sa kvačicom

– Znaci interpukcije idu uvek uz poslednje slovo reči bez razmaka. Posle znaka interpukcije sledi razmak…

knjiga, najbolji prijatelj – PRAVILNO,

knjiga , najbolji prijatelj – NEPRAVILNO

– Ne treba previše koristiti stručne reči, naučnu ili tehničku terminologiju, jer nisu svi upoznati sa stručnim nazivima

– Treba izbegavati preveliku upotrebu brojeva: treba izabrati samo najznačajnije, više koristiti procente, a ne apsolutne brojeve jer ih je lakše uporediti

– NEMOJTE SLATI RADOVE U PDF-u

– NEMOJTE FOTOGRAFIJE I ILUSTRACIJE UBACIVATI U TEKST VEĆ IH ŠALJITE ODVOJENO!

Pišite u kratkim rečenicama!

 

KAKO DA FOTOGRAFIŠETE?

Slika govori hiljadu reči!

Dugački opisi će članak činiti teško čitljivim, pa zato će ga svaka fotografija učiniti atraktivnijim i zanimljivijim. Ukoliko se pokušava nekome opisati pojava koju nikada pre nije video, biće puno lakše uz fotografiju.

Moguće je prijaviti i seriju fotografija (foto esej). Fotografije moraju da prikažu temu vezanu za životnu sredinu i moraju biti kvalitetne.

Prijava fotografija mora da ima naslov, kao i kratak tekst ne duži od 50 reči koji objašnjava fotografije na novinarski način (ko, šta, gde, zašto, kada i kako).

VAŽNO ZA FOTOGRAFIJE!

Fotografije moraju biti u adekvatnom kvalitetu (rezoluciji) za štampanje – što se mnogo razlikuje od fotografija za kompjutersku prezentaciju) i internet (društvene mreže).

To znači da kada želite da proverite kvalitet fotografije:

–         kliknite na fotografiju

–         desnim klikom otvarate padajući meni i u dnu menija kliknete na PROPERTIES

–         kada vam se otvori PROPERTIES pogledajte pod SIZE, veličina koja tu piše trebala bi da bude najmanje 500 KB – najbolje je da veličina bude 1 MB ili više

Fotografije se moraju poslati elektronski u jpg, png ili tif  formatu, a idealno je da su sa rezolucijom ne manjom od 300 tačaka.

PRATEĆI PODACI UZ SVAKI RAD

NAZIV RADA

VRSTA RADA (pojedinačni ili grupni)

KATEGORIJA RADA (1-2, 3-4, 5-6 ili 7-8 razred)

FORMA RADA (članak sa fotografijama ili foto esej)

PODACI O AUTORU/AUTORIMA (ime i prezime, datum rođenja, razred)

PODACI O ŠKOLI (ime, adresa, kontakt telefon, kontakt mejl)

PODACI O MENTORU (ime i prezime, kontakt telefon, kontakt mejl)

Ime fajla sa radom nazvati imenom rada!

Radove slati isključivo na mejl adresu skolskizelenipress@gmail.com na koju možete slati i pitanja u vezi eventualnih nejasnoća.

 

POŽELJNO JE DA UZ RAD POŠALJETE I NEKOLIKO FOTOGRAFIJA SVOJE ŠKOLE!

PRATITE NAS PREKO INTERNET STRANICE www.cuvariravnice.org.rs

PRIJATELJI „ŠKOLSKOG ZELENOG PRESS-a“ I  „ČUVARA RAVNICE“

Dečija ekološka emisija „Pitam se, pitam se“ RTV VOJVODINA – pratite na www.rtv.rs ODLOŽENO GLEDANJE

INTERNET STRANICA ZA DECU www.kerefeke.org.rs

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here