Home Svaštara KOMUNIKACIJA IZMEĐU VASPITAČA I RODITELJA

KOMUNIKACIJA IZMEĐU VASPITAČA I RODITELJA

887
0

Vrtić može biti jako zabavno doba za sve mališane. Privatni vrtić igra jako bitnu ulogu u razvoju naših najmlađih te je stoga komunikacija između vaspitača i roditelja jako važna. Evo nekoliko stvari koje bi svaki roditelj trebao da zna.

 

Vaspitač ili vaspitačica je vaš prijatelj

 

 

Kada ostavite vašu decu u vrtiću, jako je bitno da učestvujete u celokupnom planu iako niste fizički prisutni. S vremena na vreme, porazgovarajte sa vaspitačima o tome kako vaša deca provode vreme kod kuće i kako stvari koje nauče u vrtiću utiču na njih i njihovo ponašanje.

 

Pronađite pravog vaspitača za vašu decu

 

Mnogi vrtići se danas hvale raznorazniim testovima i metodama koje koriste kako bi edukovali mališane.

Zapamtite jednu stvar – prvi razred dolazi nakon vrtića, pa ne morate nigde da žurite.

Umesto toga, potražite vrtić sa pravim osobljem. To znači osobu koja ume znanjem i strpljenjem da se posveti svakom detetu ponaosob, razume njihova interesovanja, okrije talenat na vreme i sve aktivnosti bazira u skladu sa tim.

Uzmimo kao primer Finsku, gde deca uče kroz igru. Razlog tome je što im je zabavno i dobrovoljno žele da učestvuju. Samim tim produktivnost i rezultati su bolji.

 

 

Vrtić je samo deo posla

 

Ukoliko imate vaspitače sa kojima redovno razmenjujete bitne informacije, to vam omogućava sinhronizaciju između onoga sa čime se vaši klinci susreću kako kod kuće, tako i u vrtiću. Deci je potrebna vežba kako bi naučila da izražavaju svoje potrebe i osećanja na pravi način. Kada su u vrtiću, posao vaspitača je da bude tu u pravom trenutku. Vi morate preuzeti tu ulogu kod kuće. Bez obzira na umor, težak dan na poslu ili šta god – svaki trenutak je tu jako bitan.

 

Deci treba igra i kod kuće

 

U vrtiću to ovo i ne predstavlja neki problem, zar ne?

Kod kuće nekad može da postane neizdržljivo glasno. Ipak, uz malo planiranja unapred, situacija može postati daleko bolja. Vaša deca treba da se igraju kako u grupama tako i sami. Uzmite na primer lego kocke, slagalice ili čak i stripove prilagođene deci. Ukoliko uspete to da povežete sa njihovim interesovanjem i uključite se u igru sa njima s vremena na vreme, bićete veoma zadovoljni rezultatima.

 

Koliko je čitanje važno?

 

Naravno da vaša deca treba da nauče da čitaju. I naravno da bi bilo poželjno da im čitate sa vremena na vreme, ali ni u čemu ne treba preterivati. Mnogo je tekstova po netu koji govore kako bi deci trebalo da se čita nekoliko puta na dan.

Ono što treba da shvatite je da deca nisu akademci i da nisu krenuli u osnovnu školu. Drugim rečima, vaša deca će se dosađivati.

Ponovo ćemo se pozvati na Finsku gde je akcenat na igri, a ne na nastavi. Ipak, to ih ne sprečava da budu nacija gde je stepen pismenosti u samom svetskom vrhu. Čitati sa vremena na vreme ne može da škodi, ali svako intenzivnije čitanje treba da se dogodi samo ukoliko vaš mališan to poželi.

Poenta je da povežete njihova interesovanja i da kroz igru i zabavu prenesete neophodno znanje. Dobar vaspitač ili vaspitačica vam tu može pomoći.

 

Limitirajte upotrebu mobilnih

 

Ovo nije ona klasična priča gde ekran proglašavamo najvećim neprijateljem. Naprotiv, mnogi vodeći inovatori u svetu su počeli tako što su se kao klinci igrali sa različitim uređajima. Tako se rađa strast u krajnjoj liniji. A i kad bolje razmislite, stvarno deluje impresivno sa kojom brzinom naši klinci savladavaju pametne telefone i tablet uređaje.

U svakom slučaju, sa tehnologijom je takođe jako važno pronaći balans.

Sigurno ste se našli u onoj situaciji kada ste premoreni, a vaša deca hiperaktivna. Brzo rešenje može biti igrica na vašem iPhone.

No, to nije dobro rešenje, makar ne uvek. Takve odluke mogu da ostave mnogo negativnih posledica kao što su iskrivljena kičma, nezainteresovanost i pojačana agresivnost. Nemojte zapostaviti bitne stvari i protraćiti jako važno vreme kroz koje vaša deca prolaze zato što ste jedan dan u životu hteli mir.

 

www.creativeartmagazine.rs

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here