Home Zanimljivosti КОЛИКО ГОДИНА ЖИВОТА ПРОСЕЧНО ПРОВЕДЕМО ГЛЕДАЈУЋИ ЕКРАН ТЕЛЕФОНА?

КОЛИКО ГОДИНА ЖИВОТА ПРОСЕЧНО ПРОВЕДЕМО ГЛЕДАЈУЋИ ЕКРАН ТЕЛЕФОНА?

47
0

Мобилни телефони већ дуги низ година употпуњују нашу свакодневицу, и живот без њих је готово незамислив. Намене су разне, па их користимо за посао, лакше сналажење на непознатој локацији, али и забаву и отклон од брига.

Просечно, највише се задржавамо на Инстаграму и Тик Току, затим електронској пошти, али и сајтовима за куповину. Иако се мора признати да је пандемија утицала на пораст броја сати пред екраном, изненадићете се одговором на питање из наслова.

Студија коју је спровео Whistle Out на узорку од 1.000 корисника паметних телефона довела до је неочекиваних резултата. Веровали или не, збирно посматрано једна особа проведе девет година живота користећи телефон.

Учесници истраживања утрошили су мало преко 76.500 сати на овај начин, што у годинама износи број који сте претходно прочитали. Истраживачи су узели у обзир чињеницу да дете најчешће добија телефон са 10 година, и да дневно на употребу потроши оквирно 3,07 сати.

Поред управо изнетих података, интересантно је и то да се навике разликују у зависности од генерације. Особе рођене између 1981. и 1996. године, које називамо миленијалци, проводе четвртину свог будног времена, у процентима 23,1, служећи се овим уређајем.

Када је реч о нешто старијим корисницима, рођеним између 1965. и 1980, односно генерацији X, тај проценат је осетно нижи и износи 16,5. Очекивано, бројка вртоглаво опада када говоримо о људима рођеним између 1946. и 1964. године. Они за ову разбибригу одвајају свега 9,9 процената дана.

Уколико ово пренесемо на сате, миленијалци су предводници са просечно 3,7 сати дневно, следи средња генерација са 3 сата, да би наше баке и деке користиле телефон оквирно 2,5 сати.

Знамо да је математички приказ понекад заморан, али за крај, преводимо сате у дане на годишњем нивоу. Миленијалцима одлази 56 дана на држање телефона у руци, док наши најстарији у збиру потроше 39 дана на то.

Уколико су вас ове информације запањиле, знајте да колико год понуда садржаја била примамљива, ипак можете да се одупрете искушењу, зарад свог здравља.

IZVOR: citymagazine.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here