Home Svet oko nas KOJI SU NAJPOZNATIJI I NAJSLAVNIJI PSI NA SVETU?

KOJI SU NAJPOZNATIJI I NAJSLAVNIJI PSI NA SVETU?

790
0

Bez obzira da li je reč o rasnom psu ili mešancu, lutalici ili kućnom psu, spasiocu, vodiču slepih – svi ti kučići imaju jednu zajedničku osobinu. Sve njih karakterišu odanost, vernost, neizmerna ljubav prema vlasniku. Mnogi su psi dostigli svetsku slavu upravo zbog prijateljstva sa čovekom, ali ima i onih koji su postali poznati iz sasvim drugih razloga.

Stara Šep, američki simbol lojalnosti

U leto 1936. godine na železničkoj stanici u Fort Bentonu, Montana, u jedan voz utovaren je kovčeg sa telom pastira preminulog u lokalnoj bolnici. Tada se iznenada na stanici pojavio ovčarski pas mešanac, čiji se vlasnik nalazio u mrtvačkom sanduku. Stara Šep je narednih pet i po godina, svakoga dana čekala svaki voz koji je pristizao na stanicu, brižno posmatrajući  svakog putnika u nadi da će videti svoga vlasnika. Januara 1942. godine, tada već stara i ogluvela kuja Šep, tragično je nastradala, jer nije čula voz dok je ležala na šinama. Kažu da je njenoj sahrani prisustvovao ceo Fort Benton, a Šep je danas simbol odanosti u SAD.

Akita Hačiko – pas koji simboliše vernost

Akite su odani psi koji bi učinili sve za svoga gospodara, a najslavniji primer vernosti je Hačiko, akita koja je u Japanu, zemlji iz koje potiče, simbol međusobne privrženosti psa i čoveka. Svog gospodara Hidesabura Uena, profesora na Univerzitetu u Tokiju, štenac Hačiko je svakoga dana, uvek tačno na vreme, čekao na železičkoj stanici Šibija. Tu je profesor izlazio iz voza kojim se vraćao sa posla. Međutim, jednog majskog dana 1925. godine, profesora nije bilo u vozu. Preminuo je na poslu od posledica moždanog udara. Od tada pa skoro 10 narednih godina, sve do svoje smrti, Hačiko je svakoga dana u isto vreme bio na stanici strpljivo čekajući svog gospodara. Uginuo je 1935. godine, a na dan njegove smrti, 8. aprila svake godine se na stanici Šibija održava ceremonija u njegovu čast. O ovom odanom psu napisano je više knjiga i snimljeni su serija i dva filma. Njegovi preparirani ostaci čuvaju se u Nacionalnom muzeju u Tokiju.

Mešanac Lajka – prvi kosmonaut među zemaljskim bićima

Moskovska Lajka prvo je biće sa planete Zemlje koje je otputovalo u svemir. Ova simpatična kuja mešanac terijera i haskija, pokupljena je sa ulica Moskve odakle je odvedena na obuku sa još dva psa. Na kraju su naučnici odlučili da se samo Lajka ukrca u kosmički brod Spjutnik 2 koji je 3. novembra 1957. godine lansiran u orbitu kao prva svemirska letilica sa posadom. Spjutnik je bio konstruisan tako da se ne vrati na Zemlju, pa se odmah znalo da će Lajka biti prva žrtva svemirskih istraživanja. Uginula je 2 sata nakon poletanja usled toplotnog udara i stresa. Tako je Lajka dala svoj život za nauku, a 1960. godine su ruski psi kosmonauti Belka i Strelka postali prva bića koja su se vratila sa svemirskog putovanja na Zemlju.

Škotski ovčar Pal – pas koji je glumio Lesi

Lesi se vraća kući, film o prijateljstvu psa i čoveka snimljen daleke 1943. godine i dan danas je jedan od najomiljenijih filmova o životinjama. Ova ekranizacija istoimene novele Erika Najta, doživela je planetarnu popularnost. Zato je kasnije o hrabroj škotskoj ovčarki Lesi snimljeno još puno filmova i serija. Ali nijedan nastavak nije bio toliko uspešan kao prvi sa Rodi Mek Dauelom i čuvenom Elizabet Tejlor. Najveća zvezda filma ipak je postao pas Pal, koji je tumačio ulogu Lesi. Iako je Lesi bila ženka, nju je igrao mužjak škotskog ovčara, jer se ispred kamere daleko bolje ponašao od ostalih pasa kandidata za ovu ulogu. Sa Palom je snimljeno više filmova, a neki njegovi potomci takođe su kasnije glumili Lesi.

Vučjak Rin Tin Tin – još jedan poznati glumac među psima

Velika zvezda Holivuda bio je i Rin Tin Tin, vučjak koji je glumio u ukupno 27 filmova. Njegova popularnost je bila tolika da je predlagano da mu se 1929. godine, kada je uvedena nagrada Američke filmske akademije, dodeli Oskar za najboljeg glavnog glumca. Inače, Rin Tin Tina je kao štenca 1918. godine prisvojio Li Dankan, američki vojnik koji ga je dresirao i naučio mnogim veštinama. Upravo ta dresura najviše je pomagala Riniju tokom snimanja filmova. Nakon njegove smrti 1932. godine snimljeni su još mnogi filmovi o Rin Tin Tinu u kojima su glumili razni drugi vučijaci, ali ni jedan kao Rin Tin Tin Senior. U Teksasu danas živi jedan od njegovih direktnih potomaka Rin Tin Tin XII.

Još je puno slavnih pasa, poput border kolija Piklsa koji je 1966. godine pronašao ukradeni trofej svetskog fudbalskog kupa, nemačkog ovčara Gintera IV, najbogatijeg predstavnika čitavog životinjskog sveta koji je nasledio oko 370 miliona dolara, mešanca Maksa koji je živeo punih 29 godina (skoro 200 ljudskih godina) i u maju 2013. ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji pas na svetu…

Ne smemo zabraviti ni Švrću, Mazu, Lunju, Dadilju, Floka, Plutona, Laj-av-ka…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here