Home Svaštara KOJE SU DEČIJE GODINE NAJSTRESNIJE ZA RODITELJE?

KOJE SU DEČIJE GODINE NAJSTRESNIJE ZA RODITELJE?

30
0

Zaboravite na tzv. „terrible twos“ ili groznu drugu godinu detetovog života, kada prolaze nešto poput prvog puberteta. Američki profesori sa Univerziteta “Arizona State” i “Oklahoma State” otkrili su da su roditelji pod najvećim stresom i osećaju se najnesrećnije u dečijim „tween“ godinama, periodu između detinjstva i tinejdžerskih godina. To su obično 11. i 12. godina.

Majke dece u tom dobu tada najčešće pate od depresije, puno više nego kada su im deca tinejdžeri.

„Mnogo majki nije svesno da veliko i najbolnije odvajanje potomaka od roditelja ne nastupa kada dete napusti svoje gnezdo, već kada se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dete. Ne samo da neka deca dožive velike hormonalne promene u to vreme već se i ponašaju otuđenije i odbojnije prema majkama“, ispričala je vođa istraživanja Sanija Lutar.

Ženama otprilike u 42. godini počinje da pada nivo hormona estrogena i progesterona zbog čega se mogu osećati manje brižno i ponašati otresitije i prema deci i prema partneru. No zadovoljstvo decom obično raste kako deca izlaze iz tinejdžerskih godina.

 

24 sata

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here