Home Zanimljivosti KOJE JE NAJSTARIJE SELO NA SVETU?

KOJE JE NAJSTARIJE SELO NA SVETU?

165
0

Nedavna arheološka iskopavanja otkrila su 29 okruglih građevina koje su stare 11.000 godina i koje bi mogle da budu deo najstarijeg poznatog sela na Kipru. Drevne građevine, stare više od 11.000 godina, nađene su na Kipru i mogle bi biti nastarije selo ikada otkriveno u svetu.

Ostaci 29 okruglih građevina otkriveni su u Klimonasu, kod grada Limasola, saopštili su juče iz Uprava za antikvitete i dodali da je u pitanju najstariji stil poljoprivrednog i seoskog života na svetu.

Građevine na obodu planina prema moru su stare 10.500 do 11.000 godina, što znači da su bar 2.000 godina starije od prvog naselja na Kipru, u mestu Hirokitija. To naselje je na spisku zaštićene svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Na arheološkom nalazištu od 5.000 kvadratnih metara u Klimonasu su nađene i kosti mačaka i pasa, i ostaci kamenog oruđa za rad i lov koje podseća na neolitski alat.

Arheolozi Fransoa Brijoa i Žan-Deni Vinj ocenili su da su tadašnji meštani Klimonasa verovatno lovili manje ptice i divlje svinje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here