Home Bajke i priče KO NE RADI TAJ NE JEDE – Srpska narodna pripovetka

KO NE RADI TAJ NE JEDE – Srpska narodna pripovetka

42
0

Bila u kralja Matije lepa kći ali tako lena da celog svog veka nikada nije radila, niti je umela što raditi, već je povazdan sedela pred ogledalom. Kad dođe vreme da se uda, njen otac razglasi na sve strane da hoće svoju kćer da uda, ali ko je uzme, mora je za tri godine naučiti svakom poslu.

Prošlo je posle toga dosta vremena a kraljevu kćer niko nije zaiskao. Onda kralj pošalje svoje doglavnike na sve strane u svet da traže muža za njegovu kćer. Ovi se raziđu kud koji, jedni idući, vide u putu nekog momka gde sam ore njivu na osam volova. Oni mu tako jave da mora ići s njima pred kralja. Ovaj se uplaši ali šta će, kad mora.

Kad dođe pred kralja, kaže mu kralj sve po redu šta je i kako je, on obeća da će devojku za tri godine naučiti da radi. Posle veselja, koje je trajalo čitavu nedelju dana, uzme momak kraljevu kćer i pođe svojoj kući, a kralj ga isprati daleko i na rastanku mu kaže da se neće videti za tri godine.

Kad momak dođe svojoj kući istrči mati njegova pred njega i začudi se lepoj devojci. Sutradan uzme momak opet ralo i volove pa ode u polje a materi rekne da ne goni devojku na posao. Kad uveče dođe momak iz polja a mati iznese jelo da večeraju; onda sin reče materi:

– Majko ko je danas radio?
– Ja i ti – odgovori mati.
– E ko je radio taj valja i da jede – reče momak.

Kraljevoj kćeri to nije bilo po volji pa se rasrdi i ode da spava. Drugo veče opet tako uradiše. Kad je bilo treći dan a devojka reče svekrvi:

– Majko, daj mi da i ja što uradim, da ne sedim badava. Ova joj dade  da crpka drva. Uveče, kad sedne momak za večeru opet zapita mater:
– Majko ko je danas radio?
– Nas troje: ja i ti i kraljeva kći – odgovori mati.
– E ko je radio – reče momak – taj valja i da jede. Pa sedoše i svi troje večeraše.

Tako malo, pomalo, nauči se kraljeva kći svakome poslu i kad joj posle tri godine dođe otac u goste pa vide kako mu kći sa svekrvom rame uz rame radi, milo mu bi pa reče kćeri:
– Gle a zar i ti znaš što raditi?
– Znam bogme – reče ona, – jer kod nas je tako ko ne radi taj ne jede. Nego znaš šta babo, ako misliš kod nas ručati a ti deder idi rascepi koje drvo.

Kralj donesavši mnoge darove i poklone preda ih kćeri i zetu pa ih onda svo troje odvede sa sobom u svoj dvor. Kralj je posle držao tog momka kao rođenog sina pa mu još za života svog obećao kraljevstvo.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here