Home Poznati KO JE ZAPRAVO VINI PU?

KO JE ZAPRAVO VINI PU?

184
0
IZVOR FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Svi vole Vini Pua i njegovu neodoljivu zavisnost od meda. Često se veruje da je lik iz dečije knjige inspirisan plišanim medom koji je autor, Alan Aleksander Miln, dao svom sinu Kristoferu Robinu Milnu. Međutim, to je samo delimično…

Zapravo, Kristofer Robin je svog medu nazvao po pravom mečetu Vinipeg, ili kraće Vini. Ime za plišanog medu potiče iz kuće poručnika Harija Kolburna u Manitobi, Kanadi.

Kolburn je kupio Vinija za 20 dolara, nakon što su lovci ubili majku mečeta i Vini je ubrzo postala nezvanična maskota mladog vojnog puka. Da, dobro ste pročitali, Vini je bila žensko meče. Kada je Kolburn poslat u Englesku da se bori u Prvom svetskom ratu, poveo je Vini sa sobom.

Vini se zapravo nije borila u ratu, ali je dizala moral trupama kao i sve druge maskote tokom rata.

Dok su se Kolburn i njegov puk borili u Francuskoj, Vini je živela u Londonskom zoološkom vrtu, gde je srela Kristofera Robina prvi put. A.A. Miln je vodio sina u zoo-vrt, a Vini je bila jedna od dečakovih omiljenih životinja.

Vini je nastavila da inspiriše generacije mališana, doduše u formi žutog medveda koji obožava med.

https://nationalgeographic.rs/istorija-i-kultura/umetnost/a15161/vini-pu-inspirisan-mecetom-iz-prvog-svetskog-rata-video.html

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here