Home Poznati KO JE BIO ŽIL VERN?

KO JE BIO ŽIL VERN?

154
0

Žil Vern je bio francuski pisac 19. veka, čiji su revolucionarni romani, uključujući “Put oko sveta za osamdeset dana” i “Dvadeset hiljada milja pod morem”, opčinjavalji čitaoce više od jednog veka.

Žil Vern je rođen 8. februara 1828. godine na ostrvu Nant, u Francuskoj. Kako je živeo blizu luke, Žil je imao priliku da vidi velike brodove koji su pristizali i odlazili i koji su podstakli njegovu maštu. Sanjao je o dalekim putovanjima i avanturama. Za vreme školovanja je počeo da piše kratke priče i pesme. Nakon što je završio školu, otac ga je poslao u Pariz da studira prava, kao što je i on sam učinio.

Dok je bio u Parizu, umesto da se posveti učenju, Žila su privlačila pozorišta. Nakon što je završio studije 1850. godine počeo je da piše pozorišne komade i drame.

Njegov dobar prijatelj, Aleksandar Dima ga je podržavao i ohrabrivao da počne ozbiljno da se bavi pisanjem pozorišnih komada. Žil Vern se odrekao u potpunosti prava i posvetio se pisanju. Njegove prve pozorišne predstave nisu bile uspešne i zarada od njih nije bila dovoljna da bi mogao da se izdržava.

Postao je posrednik u trgovini kako bi se izdržavao. Ovaj posao nije mnogo značio Vernu, ali mu je omogućio finansijsku stabilnost i konačno je mogao da oženi Onorin de Vijan Morel, dvadesetšestogodišnju udovicu koja je imala troje dece. Venčali su se 10. januara 1857. godine. Sa njom je imao sina Mišela.

Od 1859. do 1860. godine Žil Vern je otišao na svoje prvo putovanje do Britanskih ostrva. Ovo putovanje ga je inspirisalo da napiše Povratak u Britaniju 1861. godine. Njegova karijera je zaista počela tek objavljivanjem romana “Pet nedelja u balonu” 1863. godine. Nakon toga je usledio niz veoma uspešnih romana koji su izazvali ogromno zanimanje, pogotovo zbog žanra i tematike. Tokom sledećih deset godina napisao je svoja najpoznatija dela koja su danas klasici.

Svoj roman “Put u središte Zemlje” je objavio 1864. godine, a “Put na Mesec” i “Deca kapetana Granta” je objavio 1865. godine.

Ubrzo nakon toga, Vern je kupio brod jer je svoju želju za avanturom i putovanjima na taj način lakše mogao da ostavri. Njegova žena i on su proveli dosta vremena ploveći. Ova putovanja su mu služila kao inspiracija za pisanje. Roman “Dvadeset hiljada milja pod morem” je objavljen 1869. godine. Vern je konačno zarađivao dovoljno od pisanja da bi mogao da živi od njega, a njegova popularnost se širila svetom.

Žil Vern je pisao romane sve do svoje smrti. Gaston, Vernov omiljeni nećak, pokušao je da ga ubije. Ispalio je dva metka iz pištolja i jedan je pogodio Verna u cevanicu. Do kraja života je zbog toga bio hrom. Ispostavilo se da je Gaston imao mentalni poremećaj i ostatak svog života je proveo u mentalnoj instituciji. Žil Vern je preminuo 1905. godine u svom domu u Francuskoj.

Ostala poznata dela su: “Tajanstveno ostrvo“, “Carev glasnik“, “Petnaestogodišnji kapetan” i “Crna Indija“.

 

ČIKA KEKINE PRIČE NESPAVANKE

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here