Home Poznati KO JE BIO SANDOKAN?

KO JE BIO SANDOKAN?

711
0

Oni rođeni krajem 60-ih ili početkom 70-ih godina prošlog veka imali su razne heroje svog detinjstva.

Jedan od njih bio je i malezijski princ i gusar Sandokan. Sećate li se onih teget majica sa motivima iz serije „Sandokan“? Da, da, one sa njegovim likom ili tigrom u pokretu i natpisom „Sandokan“!

Serija „Sandokan“ urađena je u italijansko-nemačko-britanskoj koprodukciji i prvi put je prikazana na programu italijanske tepevizije (RAI) 1976. godine. Serija je nastala po romanu „Tigrovi Mompracema“ Emilija Salgarija, a glavni junak – Sandokan, malezijski princ i gusar, sredinom 19. veka borio se protiv britanskih kolonijalista.

Serija je doživela ogroman uspeh, pa je širom Evrope bila distribuirana u obliku dvodelnog igranog filma, a tumač naslovne uloge, indijski glumac Kabir Bedi postao je međunarodna zvezda. Zanimljivo, originalna serija imala je samo šest epizoda, ali je i pored toga bila globalno popularna, pa su na osnovu nje pravljeni stripovi, albumi sa samolepljivim sličicama ili već pomenute majice.
Igra u dvorištu bi se prekidala čim bi se začula naslovna numera iz serije: „Sandokan, Sandokan, giallo il sole la forza mi dà…“.
Naravno da bismo posle odgledane epizode svi želeli da budemo Sandokan, ali bismo morali da se dogovaramo što je bio dug proces i zahtevalo je kompromise na koje je malo ko bio spreman.

https://mondo.rs/Zabava/TV/a846705/Sandokan-tv-serija.html

Sandokan je čuveni izmišljeni gusar iz kasnog 19. veka, koji se prvi put pojavio u romanu objavljenom 1883. Njegov lik je stvorio italijanski pisac Emilio Saljari. Bio je heroj 11 avanturističkih romana. U regionu Južnog kineskog mora poznat je kao „Malezijski tigar“. Sandokan je predvodnik grupe gusara poznatih kao Tigrovi iz Mompracema. Oni se bore protiv evropskih kolonijalista. Glavni pomoćnik mu je Janez de Gomera, portugalski hrabri i duhoviti avanturista. Ime Sandokan je varijacija imena grada Sandakan na severnom Borneu.

Serija filmova o Sandokanu je snimljena 1960-ih u Italiji, sa američkim glavnim glumcima. Najpoznatija adaptacija Sandokana na ekranu je mini serija Sandokan snimljena 1976. godine, u kojoj je naslovnu ulogu glumio indijski glumac Kabir Bedi. Ona je takođe u prikazivana kao igrani film u dva dela.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here