Home Predstavljamo KNJIGE UZ KOJE SU GENERACIJE ODRASTALE – „DEČACI PAVLOVE ULICE“ – FERENC...

KNJIGE UZ KOJE SU GENERACIJE ODRASTALE – „DEČACI PAVLOVE ULICE“ – FERENC MOLNAR

451
0

Svi pamtimo likove poput Haklberija Fina, Robinzona Krusoa ili podmorske pustolovine kroz koje nas je sproveo Ned Land. Da li danas deca znaju ko su uopšte oni?

Starijim generacijama je knjiga bila jedini beg od banalne stvarnosti, a deci jedina mogućnost da zarone u neke nove, izmišljene svetove i da se upuste u avanture kroz koje će ih sprovesti, danas već legendarni junaci.

Roman za decu koji je proslavio mađarskog autora objavljen je pre nešto više od jednog veka, ali se bavi temama koje su i dan danas aktuelne u književnosti za decu. Po ovom romanu je nekih 50-ak godina od njegovog izlaska snimljen i istoimeni film.

Roman obrađuje priču o dve grupe dečaka, jedne iz Pavlove ulice i druge neprijateljske, ratničke grupe crvenih košulja iz Botaničke bašte. Ove dve grupe su se sukobile oko krađe klikera malom plavokosom dečaku Nemačeku iz Pavlove ulice i sve ostalo što je nakon toga usledilo bilo je klasično koškanje između dve zaraćene strane. Dečaci se upuštaju u niz ratničkih avantura, sve do jednog trenutka kada se mali Nemeček teško razboli. Njegov tragičan kraj smiruje strasti između ove dve grupe.

„Dečaci Pavlove ulice“ je jedan zanimljiv roman o pravom prijateljstvu i ljubavi, dečačkim danima i ludim avanturama koje se samo uz prijatelje mogu kvalitetno proživeti. Današnja deca bi mogla svašta korisno da nauče iz njega.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here