Home Predstavljamo KNJIGA „VESELA VEŠTICA NIKA„ – LELA STOJANOVIĆ

KNJIGA „VESELA VEŠTICA NIKA„ – LELA STOJANOVIĆ

786
0

Veštica Vesela Nika je dobra veštica, iz familije dobrih veštica. Možda to zvuči neobično, ali je tako. Oduvek na svetu postoje i dobre veštice  ali o njima da skoro i nije bilo reči. Pa red je da ih  upoznamo, zar ne?

 

Vesela veštica Nika dobila je od svoje praprapraprababe veštice Vesele Dobrice u nasledstvo zamak u gradiću Šmeku i pismo u kojem je stajalo da mora da ispuni sledeće:

  1. Da uvek bude ono što jeste.
  2. Da živi u zamku.
  3. Da ispuni ZADATAK – od čijeg ispunjenja zavisi budućnost svih dobrih veštica na planeti Zemlji ( kao i cele ljudske rase).

Ali Nika ne zna koji je to ZADATAK!!!

 

Veštica Vesela Nika ipak saznaje koji je to ZADATAK i sve to zahvaljujući devojčici iz komšiluka po imenu Lara, koja je jedna radoznala načitana pametnica i od tog trenutka kreću zabavni i smehotresni doživljaji Vesele veštice Nike i njene mačke Veki koji će vam pokazati da se najveća magija krije u činjenu dobrih dela.

 

Lelin kućni ljubimac, mačka VEKI, koja ponekad prilista knjigu i raduje se što je u knjizi njena daleka rođaka…

Odlomak iz knjige „Vesela veštica Nika„  na temu ekologije.

 

….. Kuća, to jest njen dvorac nalazi su se uz samu reku. Znam, sad bi ste rekli, kako divno. Jeste divno, ali MATALINA niti voli reku, niti je poštuje. Ona platične flaše od soka, jogurta, mleka i ko zna još čega baca u reku. Da, da! Plastičnu flašu zafrljači sa terase pravac u reku. I baš nju briga što to zagađuje reku. Ma bar da noću, kada niko ne vidi upotrebi čaroliju, pa tu istu reku očisti od svih tih plastičnih flaša. Ali ne! Ona i dalje baca li baca i baš je briga…..

 

…. A da samo možete da vidite njenu kantu za đubre. Ta njena kanta za ćubre nikada nije čula za reciklažu i za sortiranje otpada. Kada sam tu njenu žutu kantu za đubre upitala gde su ostale kante, ona me je onako prepuna i naduvenih obraza do pucanja upitala o čemu pričam, kakve kante.

– Pa gde su kanta za metal, papir, plastiku?

– Ni malo mi nisi jasna o kakvim to kantama govoriš. Ja sam ovde jedina kanta za smeće i svo smeće se baca u meni. – odgovori mi žuta kanta prepuna  kojekakvog smeća i iznenada se zatetura preteći da se stropošta na mene i ja brže bolje strugnuh. ………

 

 

Knjiga „Vesela veštica Nika„je roman za decu. Izdavač „Laguna„-  „Mala Laguna„. U prodaji je od februara 2017.god i može se naći u svim Delfi knjižarama širom Srbije ali i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i šire.

 

Ilustracije je radila Aleksandra Ilić, rođena u Nišu. Apsolvent je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru grafički dizajn.Učestvovala je na brojnim zajedničkim i samostalnim izložbama, ilustratorskim projektima i kreativnim radionicama u Srbiji i inostranstvu.Obožava dečje knjige i knjige za tinejdžere, animaciju i stripove, i želi da svoj kreativni opus proširi u tim oblastima.

 

Pisac knjige „Vesela veštica Nika„ Lela Stojanović je rođena i živi u Niškoj Banji. Član je Udruženja dramskih pisaca Srbije. Objavila je knjige pesama za decu „Zeleni oblak„ (1999), „Najlepši osmeh„ (2008), „Oaza sreće„( pesme na temu ekologije 2009) i „Konstantin Veliki„ ( slikovnica 2013).  Autorka je i pozorišnih tekstova za dečju scenu koji su igrani u zemlji i regionu:                                                                                                                                                           

„Gde je Deda Mraz„, „Vesela šuma čeka Deda Mraza„, „Priča o sreći„, „Čuvari prirode čiste„, „Čuvari planete, Grin i Eki„, „Učimo slova„, „Pismo Deda Mrazu„ i „Novogodišnja zabuna„.

 

Učesnik je mnogobroinih druženja dece i pesnika, u školama, vrtićima i festivalima, ali se pojavljuje i kao pesnik za odrasle na mnogim književnim večerima i pesničkim druženjima širom Srbije.

 

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here