Home Zanimljivosti „KIKIRIKI“, 21-GODIŠNJA KOKOŠKA, JE PROTEKLE GODINE DOLAZILA NA NASLOVNE STRANE SVETSKIH MEDIJA

„KIKIRIKI“, 21-GODIŠNJA KOKOŠKA, JE PROTEKLE GODINE DOLAZILA NA NASLOVNE STRANE SVETSKIH MEDIJA

53
0
YOUTUBE PRINTSCREEN

U martu 2023. kokoška bantam iz Mičigena krunisana je za najstariju živu kokošku na svetu, u Ginisovoj knjizi rekorda.

  1. godine Marsi Darvin se spremala da odbaci nešto što je ličilo na pokvareno jaje kada je shvatila da se unutra nalazi živo pile. Piletu je nedostajao tvrdi deo kljuna koji se koristi za razbijanje ljuske jajeta — i borila se da izađe. Delujući brzo, Darvin ga je bezbedno izvadila iz jajeta.

Zatim je pokušala da smesti „novorođenče“ kod mama koke, ali kokoška je odbila da je prihvati, pa je Darvin sama odgajila pile. Kada je „Kikiriki“ imala nekoliko godina, preseljena je u kokošinjac. Tamo je živela sa ostalim kokoškama 13 godina i čak je imala svoje piliće.

Jednog zimskog dana 2017, „Kikiriki“ je zalutala u glavnu kuću i tvrdoglavo je odbijala da ode. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da je vrati u kokošinjac, Darvin joj je napravila improvizovani dom na tremu gde je bilo toplije.

„Imali smo stari kavez za papagaja koji je bio uskladišten tamo, pa sam stavila malo slame i hrane i vode u njega, i to je bilo to. Ona je izabrala svoj dom za zimu“, rekla je Darvin za „Vašington post“.

Darvin nije sigurna zašto je „Kikiriki“ nadživela svoju vrstu, koja obično živi tri do sedam godina. Ali opuštajući način života ove 21-godišnjakinje i zdrava ishrana kao što su jogurt, povrće i voće, zajedno sa dozom izdrobljenih suplemenata vitamina D, možda imaju neke veze sa tim.

„Kikiriki“, koju je Ginisova knjiga rekorda proglasila za najstariju živu kokošku na svetu, uginula je u naručju svoje vlasnice Marsi Parker Darvin.

– Za mene je Kikiriki bila bliski član porodice i vrlo sam tužna. Zbližili smo se pre 21 i po godinu kad sam morala da razbijem ljusku da je izvadim iz jajeta. Shvatam da je imala fenomenalno dug život za kokošku, ali mi je ipak slomljeno srce – napisala je Darvin na društvenim mrežama.

Kikiriki je proteklih godinu i po dana nosila titulu najstarije kokoške na svetu.

– Bila je neverovatna mala ptica – navodi Darvin.

„Кikiriki“ je postala toliko popularna poslednjih meseci da Darvin kaže da je morala da počne da odbija zahteve međunarodnih filmskih ekipa i obožavatelja koji su želeli da vide čuvenu kokošku.

Кonkretan uzrok smrti nije poznat, ali Darvin smatra da je „Kikiriki“ klonula od tuge nakon što su nedavno uginuli njena ćerke i partner. Dodala je da je vremešna kokoška postajala sve slabija i da je odbijala da jede svoju omiljenu hranu (jaje mešano sa jogurtom) kako se Božić približavao.

– Provela sam noć držeći „Kikiriki“. Na Badnje veče, iscrpljena, odnela sam je u krevet sa sobom umotanu u meko ćebe i držala je blizu svojih grudi. Mogla sam da osetim njenu glavicu kako mi leži na ramenu kao što je to činila godinama, a oko 5 ujutro njen vrat se opustio i znala sam da je uginula mirno u snu. To je bio njen poslednji poklon za mene – navodi vlasnica.

„Kikiriki“, međutim, nije bila najstarija zabeležena kokoška.

Tu titulu prema podacima iz Ginisove knjige rekorda nosi petao po imenu Mafi koji je imao 23 godine i 152 dana kada je uginuo 2012. godine.

https://www.dogonews.com/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here