Home Predstavljamo KARTONSKA KUTIJA JE BOLJA  ZA RAZVOJ DJETETA NEGO BILO KOJA DRUGA IGRAČKA

KARTONSKA KUTIJA JE BOLJA  ZA RAZVOJ DJETETA NEGO BILO KOJA DRUGA IGRAČKA

1139
0

Jednostavne igračke mogu biti vrlo korisne, čak i obična kartonska kutija može podticati kreativnost, poručuju stručnjaci

Treba li suditi uticaj igračke na dete prema ceni koju ćeš platiti?

„Jednostavnije, praktične igračke koje mogu poslužiti za igranje dece i roditelja, i bolje su za razvoj deteta“, kaže lekar Alan Mendelson, koautor novog izveštaja Američkog udruženja pedijatara (AAP). Klasične aktivnosti s igračkama poput kocki za slaganje ili puzzli pomažu malim mozgovima da rešavaju zagonetke i razvijaju maštu i kreativnost.

Čak i kartonska kutija ima veliku vrednost. „Najbolje igračke su one koje podržavaju interakciju između dece i roditelja. Kartonska kutija može se iskoristiti kako bi se dete provlačilo kroz nju ili napravila kuća.

Naravno da nećeš istu korist dobiti od tableta ili ekrana. Kada se deca igraju s roditeljima događa se prava magija, bez obzira igraju li se s pravim igračkama ili kockama za slaganje“, objasnio je Mendelson za „Time“.

Izveštaj sugeriše da stalna upotreba elektronike ometa razvoj govora kod dece, zamjenjuje važnu igru s roditeljima i dovodi do gojaznosti. Američko udruženje pedijatara preporučuje da beba do 18 meseci ne bude pred ekranima, a deca u uzrasta od 2 do 5 godina smeju da budu najviše sat vremena.

„Što više znamo o ranom razvoju mozga, to više razumemo potrebu za igrom koja je temelj ljudske interakcije. Nema ekrana, video igrica ili aplikacija koje mogu da zamene veze izgrađene dok se igraju s igračkama“, objašnjava lelarka Alija Hilej, koordinator izvještaja.

Šta Američko udruženje pedijatara preporučuje roditeljima: 

 

treba prepoznati šta je najvažnija uloga igranja u detinjstvu, a to je razvijanje toplih odnosa, punih razumevanja i interakcije

najedukatvnija igračka je ona koja podstiče interakciju između roditelja i dece u igri

odaberi igračke koje previše ne stimulišu dete nego podstiču razvoj mašte

koristi dečije knjige kako bi razvili nove ideje i pretvarajte se zajedno tokom igre s igračkama

budi svesna igračka i stereotipa koje podstiču

ograniči igranje video igrica maloj deci. Ukupni broj sati ispred ekrana, uključujući televiziju i  kompjuter, trebao bi da bude manji od jedan sat za decu od dve godine, a potpuno izbegavati kod dece mlađe od 24 meseca. Deca mlađa od pet godina trebaju se igrati s kompjuterima ili video igrama samo kad je sadržaj prikladan za njih i uz prisustvo odrasle osobe

PIŠE SELMA SAKIĆ

https://miss7mama.24sata.hr

 

KAKO NAPRAVITI KUĆICU OD KARTONA?

LINK

https://www.sheknows.com/parenting/articles/967135/diy-collapsible-cardboard-playhouse/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here