Home Svaštara KANADSKI PSIHOLOG OTKRIO JEDINO PRAVILO KOJEG SE DRŽAO KADA SU MU DECA...

KANADSKI PSIHOLOG OTKRIO JEDINO PRAVILO KOJEG SE DRŽAO KADA SU MU DECA BILA MALA

153
0

“Postoji jedno pravilo kojeg sam se pokušao pridržavati dok su mi deca bila mala, a ono glasi: Ne radi umesto deteta ono što može da uradi samo.“ Reči su to psihologa i profesora psihologije na fakultetu u Torontu dr. Jordana B. Petersona.

„Roditelji koji kažu da toliko vole svoje dete da zbog toga rade sve za njega i ne dopuštaju mu da se muči zapravo ne mare za svoje dete“, ističe.

Kaže kako je puno bolje da prestanete činiti sve za dete što je pre moguće.

“Isti princip vredi i u domovima za starije i nemoćne osobe. Ne činite ništa umesto starijih što oni sami nisu u stanju obaviti jer im time uskraćujete nezavisnost, snagu i osećaj smisla. Isto je i u poslovnom svetu – ako ste dobar šef ili vođa, daćete drugima autonomiju da rade svoj posao, nećete raditi umesto njih jer onda kolektiv gubi smisao“, pojašnjava dr. Peterson.

Njegova misao vodilja je da decu treba osnažiti jer će tada biti sposobna da štite sama sebe.

„Dete nikad neće naučiti ništa o životu ako sve radite za njega, a kada bude dovoljno staro da napusti roditeljsko gnezdo, ne snalazi se u samostalnoj svakodnevici i vrluda. O bebi se treba bezuslovno brinuti i to majka i radi, ali deca i odrasli ljudi nisu bebe, a kada ih tako tretirate, uništavate njih i njihov rast i razvoj. Stvarate osobu koja će u budućnosti morati o nekome da zavise, u protivnom će propasti“, zaključuje o ovoj temi dr. Peterson.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here