Home Svaštara KAKO UREDITI DEČIJU SOBU PO FENG SHUIJU

KAKO UREDITI DEČIJU SOBU PO FENG SHUIJU

507
0

Feng Shui savetnica Lana Anderson otkrila je kako urediti dečiju sobu uz pomoć Feng Shui koncepta te istakla kako je okruženje u kojem deca borave izuzetno važno jer su deca puno osetljivija i sklonija uticajima okoline od odraslih

Feng Shui za decu nije samo razmeštanje predmeta u sobi već podržavanje i podsticanje deteta na jedan poseban način. Okruženje u kojem deca borave je izuzetno važno jer su ona puno osetljivija i sklonija utjecajima okoline od nas odraslih. Danas se deca i puno ranije sreću s brzim svakodnevnim ritmom, radnim obavezama te nedovoljnim vremenom s porodicom.

Dok su deca još mala, ona jače osećaju energije. Ako osvestite koliko je važno stvoriti skladno okruženje svom detetu, možete ga puno uspešnije potpomagati u njegovom razvoju. To znači da ćete ga moći bolje razumeti i tako upoznati prave osobine i odustati od oblikovanja deteta prema svome idealu.

Naša deca odraz su našeg unutrašnjeg bića. Sve probleme oni nesvesno osećaju i odražavaju. To pje svega znači da morate početi sa samim sobom. Spoznaja vlastitih nedostataka prvi je korak koji morate učiniti da biste bili u mogućnosti pomoći vašoj deci. Istovremeno moramo imati ulogu i učitelja i učenika, a svaki izazov koji stane pred vas, mogućnost je za razvoj i roditelja i deteta.

 

UREĐENJE

 

Uređenje dečje sobe moralo bi pratiti detetov urast jer kad je dete još u jasličkom dobu – soba služi više za spavanje dok je starijem detetu soba celi stan za sebe. Dečija soba je prostorija u kojoj se mora naći mesto za razne namene; od spavanja, učenja, igre, primanja prijatelja, sanjarenja do kutka gde će se dete povući kada je tužno ili neraspoloženo. Njeno uređenje bi trebalo biti u skladu s 5 elemenata i školom krajolika. To znači da pri sedenju i spavanju vaše dete ima pregled i kontrolu nad celom sobom i vratima, a odnos 5 elemenata (voda, drvo, vatra, zemlja i metal) su u ravnoteži.

 

OBLIK I NAMEŠTAJ

 

Dečija soba bi trebala biti dovoljno velika jer je deci potrebno više kretanja. Soba mora imati dovoljno svetlosti i sunca, što znači da izbegavate severne strane sveta. Idealno je na istoku i jugoistoku.  Povoljan je oblik pravougaonika ili kvadrata, a treba izbegavati sobu sa više uglova jer tada neka područja života mogu ostati zanemarena. Nameštaj treba da prati detetov uzrast i biti svetlijih boja, najbolje prirodnih materijala no kako dete raste i prelazi u starije tinejdžersko doba tako i boje mogu prelaziti u tamnije.

Poželjno je da nameštaj bude lagan za premštanje, ništa masivno, teško i glomazno jer je to u suprotnosti sa nežnom i krhkom dečijom prirodom. Ako je svetli ili beli, biće lako poigrati se bojama te ih menjati kako dete raste i razvija se. Svakako su poželjne vesele, žarke boje (žuta, zelena, narandžasta..) no ako je dete hiperaktivno onda ćete morati izabrati smirujuće i hladne boje. Vredi i obratno pravilo ako je dete previše mirno, tada unosimo žarkije boje i dezene.

 

KREVET

 

Kada u sobi boravi više dece, važno je da svatko ima bar mali dio vlastitog prostora, ma koliko on bio malen. Kod kreveta na sprat važno je da dete kojem je potrebno više zaštite, stabilnosti  i sigurnosti smestite dole.  U ovom slučaju treba biti oprezan i pratiti koliko dugo ostaviti takav razmeštaj jer dete na gornjem ležaju ima bolji pregled a svojom težinom ‘pritiska’ ono na donjem. Svaki krevet morao bi imati uzglavlje koje daje zaštitu dok spava jer na taj način stvara uslovte za miran san. Spavanje u povoljnom smeru pomoći će da vaše dete bude uravnoteženo i da brže prebrodi teža životna razdoblja, a radiestezijsko merenje će vam reći da li se na poziciji kreveta nalaze podzemna zračenja koja mogu negativno uticati na zdravlje vašeg deteta.

 

MESTO ZA UČENJE

Slaba koncentracija i nesigurnost mogu biti razlog loše pozicije sedenja dok dete uči. Idealno je kada su leđa zaštićena, tj. okrenuta zidu s pogledom na vrata i prozor, ali ne između njih.  Ako je sto tako postavljen da dete gleda u zid, ukrasite ga na način da podstiče na učenje. Na zidovima možete staviti razne motivirajuće slike, a na police lepe predmete koji će stvarati pozitivne stimulirajuće tačke. Vodite računa da zidovi ne budu prenatrpani i sledite pravilo manje je više. Televizoru nije mesto u dečijoj sobi jer povećava elektronsko zračenje kojeg ionako previše ima.

 

TEPISI, ZAVESE I OSTALE SITNICE

 

Pod bi delomično trebao biti prekriven tepihom, a možete ako za to ima mesta i potrebe staviti više manjih. Izbegavajte sintetiku jer se deca često igraju na podu, a prirodni materijali bolje dišu i zrače od veštačkih. Zavese neka budu od prirodnih materijala i nežnih uzoraka, a rasveta dobro osmišljena kako bi i u zimsko sumorno vreme bilo dovoljno svetla. Važno je održavati red, pa osigurajte korpe i kutije u koje dete može da spremi svoje igračke nakon upotrebe. Na taj način će dete imati više mesta za igru, a energija će moći teći bez zastoja. Ne preporučuje se stavljati postere ili slike agresivnih životinja, strašnih ili destruktivnih prizora jer bi to moglo uzrokovati agresiju, strah i autodestrukciju.

Svako životno razdoblje nosi sa sobom razvojne korake pa se tako i menja ukus omiljenih boja. Jedna od smernica kako odabrati pravu boju za vaše dete je poznavajući njegov Ki broj koji će vam otkriti koja boja ga najviše hrani i koja mu prirodno pripada. Za bolje razumevanje detetove ličnosti  potrebno je i poznavanje kojem od 5 elemenata pripada koje karakteru daje posebno obeležje pa iz toga možete izvesti određene zaključke.

 

 

TIMSKI RAD

 

Kada je dete dovoljno staro, npr. predškolskog doba uključite ga u donošenje odluka o uređenju sobe jer već u tom uzrastu deca vrlo dobro znaju šta im se sviđa i odgovara. Najbolje bi bilo uređivati sobu zajednički jer ćete se tako svi osećati korisno i zadovoljno. Tokom procesa uređenja stvorićete veću bliskost, otkriti možda neke stvari o vašem detetu koje niste ni znali, provesti kvalitetno vreme i još se dobro zabaviti. Vaše dete uvidjeće da cenite njegovu ličnost a to je put ka zdravom i srećnom odrastanju i kretanju u život.

Želite li napredovati u razvoju i poboljšati vaš odnos sa decom, principi Feng shui-a mogu biti od velike pomoći.  Konkretni saveti na praktičan način će pomoći razvijanje dobre energije prostora, podstaći kreativnost, sposobnost učenja i inteligenciju, te razviti bogat i ispunjen odnos između vas i vaše dece. Nije li to san svakog roditelja?

 

PIŠE Lana Anderson

https://klokanica.24sata.hr

Više o radu Lane Anderson potražite na stranici Domus Decorum.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here