Home Info КАКО СУ ДЕЦА У КОПРУ (СЛОВЕНИЈА) ОБЕЛЕЖИЛА „САВИНДАН!? 

КАКО СУ ДЕЦА У КОПРУ (СЛОВЕНИЈА) ОБЕЛЕЖИЛА „САВИНДАН!? 

56
0

Учествовали су како најмлађи чланови из групе „Колце“, стари од 6 до 9 година као и старији „Омладинци“, старости од 10 до 15 година.

 

Ове године су деца и учитељице из школе српског језика „Ћириландија“ први пут припремили свечану представу и приредбу за Савиндан. Деца су се приремала, као и сваке године, неколико недеља пре учећи, на креативан начин, о животу малог Растка, о  његовим заслугама и вредностима које је оставио у наслеђе нараштајима наше деце у Србији, региону, дијаспори али и смишљајући приче и песмице о томе како замишљају Светог Саву данас, шта би им рекао и саветовао.

 

Деца су наступила у традиционалној српској народној ношњи, свечана приредба је отворена онако како и приличи великом догађају, Светосавском химном коју су на бини запевала сва деца која похађају школу и фолклор. Било је мало треме коју су врло брзо савладали, а за труд су били награђени громогласним аплаузом присутне публике. Следила је представа у којој су деца представила житије Светог Саве. Учествовали су како најмлађи чланови из групе „Колце“, стари од 6 до 9 година као и старији „Омладинци“, старости од 10 до 15 година.

 

Приредба је привукла пажњу и „Српског културно центра“ из Пуле тако да су деца позвана да понове представу, запевају и заиграју и у Пули, 2. фебруара 2018. и увеличају и њихову свечану академију поводом прославе Савиндана.

У вечерњим сатима су деца, као и сваке године, традиционално наступила и у рециталу који је одржан у Храму Светог Саве у Копру и тим наступом заокружила један врло леп дан посвећен нашем првом архиепископу.

 

 

 Изузетно лепо искуство за сву децу, учитеље и публику прослава Савиндана остаће у лепом сећању а приче и песмице о најомиљенијем дечјем свецу, који даноноћно бди над њима наставиће да читају и слушају и након празника.

ШТА ЈЕ ЋИРИЛАНДИЈА?

 

Ћириландија је земља ћирилице а за пут до те „државице“ постоји само карта у једном смеру! Дођеш, видиш, останеш! Школа српског језика, у оквиру АКУД Коло из Копра, је једина такве врсте на просторима Словеније која у континуитету делује већ пуних 9 година, а под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије Препознатљив креативно едукативан начин рада где деца, из треће генерације наших досељеника на овим просторима, путем пројектног учења стичу знања о културном наслеђу својих предака постао је познат широм региона и дијаспоре. Резултати рада су видни на многе начине: збирке изданих литерарно ликовних радова деце, интерактивни календар, видео анимација, учешћа на мноштву литерарно ликовних конкурса широм Србије и Републике Српске, бројне награде, похвалнице, захвалнице, поклон-књиге.

 

За богат програм школе, рад, труд и ентузијазам посебно је заслужан стручни кадар:

др Весна Бајић Стојиљковић, кореолог и етномузиколог, струћни вођа АКУД Коло,

проф. Нада Чупковић, прва наставница школе, вођа, организатор и координатор Ћириландије, главни покретач идеје пројектног учења у школи као и организатор разних пројеката у којима школа учествује,

проф. Јадранка Вукосављевић Бети, сарадница у пројектима и вођа наставе српског језика са две групе деце различитог узраста,

проф. Сандра Алиспахић Ђурић, наша нова сарадница у пројектима и једна од наставница српског језика.

Оно што одликује овај изузета кадар је не само стручност на подручју рада са децом на очувању језика и фолклора већ и жеља да своја знања и искуства несебично деле са другим друштвима у Словенији и подстакну их да раде са децом и на подручју очувања језика а не само плеса, фолклора. Тако је и одржан састанак са осталим друштвима на ту тему и започета сарадња са три друга друштва која су се позиву одазвала. Професорке се надају да ће се сарадња наставити на заједничким пројектима и у будућности, а највећа жеља Друштва је да школа опстане и прерасте у нешто много веће и за наше припаднике у Словенији и словеначкој Обали значајан културни и образовни центар.

аутор текста: проф. Нада Чупковић

 

 

www.cuvariravnice.org.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here