Home Svet oko nas КАКО СПРИЈАТЕЉИТИ ПСА И МАЧКУ?

КАКО СПРИЈАТЕЉИТИ ПСА И МАЧКУ?

114
0

Пас и мачка могу бити добри пријатељи и спавати заједно у истом кревету, све зависи како ћете приступити решавању овог опипиљивог задатка.

Најпре, ако тек набављате штене и маче, то је идеалан рецепт да њих двоје постану најбољи другари за цео живот. Наиме, они неће имати лоша искуства од раније према којима формирају став о целој врсти, већ ће бити два “сапатника” на истом (њима непознатом) терену и неминовно је да се из тога изроди велика љубав.

Уколико немате такав случај, знајте да су и пси и мачке територијалне животиње и кога год да сте првог довели као члана породице, неће му се допасти што је добио “уљеза” у кући. Зато упознавање мора да се деси постепено, са сигурне удаљености на неутралном терену и да се време заједничког боравка у просторији продужава. Немојте ништа силити, већ дајте животињама време да се упознају и разумеју да нису угрожени, нити да желите да их замените. То може трајати и недељама. Животиње на првом састанку треба да су на узици и да имају место на које ће се склонити уколико им се друштво не допадне. Мачка ће се осећати сигурније уколико зна да може да утекне од пса у било ком моменту, па јој оставите отворена врата или јој понудите сигурно место на које ће моћи да се попне.

Две животиње неће глумити приврженост или допадање, већ јасно ставити до знања шта осећају једна према другој. Потребно је да се пријатељство деси само од себе, да се животиње прихвате, па тек онда прораде симпатије, и на крају љубав. Нема никаквог сиљења, нити са сигурношћу можемо тврдити да тако нешто мора да се деси.

Уколико се ваши вољени љубимци и даље не слажу, већ се игноришу, ни то није лоша ствар, све док немају намеру да озледе један другог. Битно је да воле вас, а природа некад не може тако лако да се измени, упркос свом нашем труду.

https://www.dnevnik.rs/magazin/zanimljivosti/kako-sprijateliti-psa-i-macku-19-05-2019

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here