Home Predstavljamo KAKO SE ZABAVITI SA DECOM U BEOGRADU?

KAKO SE ZABAVITI SA DECOM U BEOGRADU?

303
0

Ako ste odlučili da provedete nekoliko dana u Beogradu sa porodicom možete izabrati jedan od mnogobrojnih hotela u Beogradu i uživati u raznovrsnoj ponudi koju ovaj grad nudi. Beograd je grad prilagođen deci tako da će se i oni lepo provesti. Deca će biti uzbuđena ako provedu dan u beogradskom zoološkom vrtu, Botaničkoj bašti, trčeći kroz park Tašmajdan, ili slušajući predavanja u muzeju Tesla, a zatim se osveže u nekoj od poslastičarnica.

1) BEOGRADSKI ZOO VRT

Beogradski Vrt dobre nade je zoološki vrt koji se nalazi u samom centru grada, u parku Kalemegdan. Osnovan je 1936. godine i jedan je od najstarijih zooloških vrtova u Evropi. Zoološki vrt obuhvata površinu od 14 hektara i ima 2.000 životinja (270 vrsta). Pored divljih životinja, ima veliki broj i domaćih životinja. Današnjem izgledu zoološkog vrta doprinose mnogi novoizgrađeni objekti, fontane i rasadnik za mlade životinje – Zoološki vrt za bebe. Za svoju 60. godišnjicu, zoološki vrt je dobio spomenik posvećen najpoznatijem stanovniku – šimpanzi Samiju.

2) POZORIŠTE BOŠKO BUHA

Pozorište Boško Buha osnovano je 1950. godine a osnovale su ga Gita Predić-Nušić i Đurđinka Marković, kao prvo srpsko profesionalno pozorište za decu.

Sada je to jedno od najpoznatijih srpskih dečijih pozorišta, sa brojnim festivalima i predstavama. Ime je dobilo po Bošku Buhi, mladom partizanu koji je nekada bio jedna od najvećih ikona Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

3) MURALI SKADARLIJE

Ulica Skadarlija je atrakcija sama po sebi. Gornji deo ulice ima oslikane fasade slikama kuća, dvora i ulica, koristeći perspektive i vizuelne efekte, zbog kojih vam se čini da se se nalazite ispred pravog dvorišta a ne ispred zida. Murali prikazuju scene starog Beograda, sa zakrivljenim uličicama, lukovima i unutrašnjim dvorištima i stazama u obliku lavirinta.

4) BOTANIČKA BAŠTA JEVREMOVAC

Botanička bašta Jevremovac osnovana je 1874. dekretom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na inicijativu Josifa Pančića, poznatog botaničara koji je ujedno postao i prvi upravnik. Kralj Milan Obrenović je 1889. godine poklonio imanje Velikoj školi u Beogradu za stvaranje botaničke bašte, pod uslovom da joj ime bude „Jevremovac“ (Jevremova bašta), u čast svog dede. Arboretum se prostire na površini od 50 000 kvadratnih metara i ima preko 250 vrsta drveća i grmlja, uključujući lokalne, evropske i egzotične biljke. Njegova ukupna biljna populacija sada obuhvata oko 500 stabala, grmlja i zeljastih biljaka. Pored otvorenog prostora, u arboretumu se nalaze i staklenici i Institut za botaniku.

5) PARK TAŠMAJDAN

Tašmajdan, ili samo Taš, je javni park i kvart u Beogradu. Uglavnom je to park, dok su njegov severni i krajnji zapadni deo prilično urbanizovani. Za vreme Prvog srpskog ustanka i kasnije opsade Beograda u jesen 1806, vođa ustanka, Karađorđe, postavio je svoj logor na Tašmajdanu i odatle oslobodio Beograda. Nasip u istočnom delu parka korišćen je za javno čitanje dekreta i zakona. Zajedno sa okolinom, sada čini istorijski kompleks zvani Stari Beograd. Unutar Tašmajdana je sportski kompleks i zabavni park za decu.

6) MUZEJ NIKOLE TESLE

Muzej Nikola Tesla je naučni muzej, jedinstven u pogledu očuvanja baštine Nikole Tesle, poznatog svetskog pronalazača. Njegova stalna izložba postavljena je 1955. Tokom vremena bilo je nekih modifikacija, ali osnovni koncept ostao je isti. Uporedo sa memorijalnom izložbom koja dokumentuje Teslin život, muzej nudi interaktivni prikaz sa 3D modelima Teslinih pronalazaka. Periodično se održavaju tematske izložbe dokumenata, fotografija i drugog materijala, u kojima su opisani određeni periodi Teslinog života i rada.

7) ADA CIGANLIJA

Ada Ciganlija je izduženo rečno ostrvo na Savi u Beogradu koja je veštačkim putem pretvorena u poluostrvo. I jedno je od glavnih mesta za opuštanje u Beogrdu tokom letnjih dana. Površina poluostrva je 8 km², a pored Savskog jezera na njemu se nalazi i prirodno jezero Ada Safari. Ada Ciganlija je najveći sportski, rekreativni, kulturni i zabavni centar u Beogradu koji u svojoj ponudi sadrži preko 50 otvorenih sportskih igrališta i popularna je po svojim plažama i sportskim objektima. Godišnje se na Adi Ciganlije održi preko 300 manifestacija i promocija.

I na kraju dan možete završiti u nekoj od mnogobrojnih poslastičarnica koje nudi Beograd.

Dragana Rukavina

Autor ilustracije Vuk Vučković

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here