Home Svaštara KAKO SE PREDŠKOLCI PONAŠAJU U DRUŠTVU

KAKO SE PREDŠKOLCI PONAŠAJU U DRUŠTVU

135
0

Predškolci su društvena bića i uglavnom su veoma zainteresovani za drugu decu i brzo uočavaju i usvajaju društvena pravila. Postaju sposobniji da se kontrolišu, da verbalizuju svoja osećanja i otvoreniji su za rešenja, koja ne podrazumevaju samo udaranje i vikanje. To je odlična prilika da im stvorite socijalne navike koje će im pomoći kroz detinjstvo.

Pričajte sa njima o njihovim prijateljima i situacijama u društvu uopšte da bi ih naučili kako da se kolegijalno ponašaju. Ako sa ovim krenete kada su mali i nastavite u predškolskom uzrastu, daćete im vredan emocionalni alat, koji će im omogućiti da postanu otvoreni za razgovor o takvim temama kada budu u osnovnoj i srednjoj školi.

  1. RADITE NA TOME DA DETE BUDE OSETLJIVO ZA ISKUSTVA DRUGIH LJUDI.

Od suštinskog je značaja da deca razviju empatiju, ne samo na tako što će biti prijatne osobe (mada to svako želi za svoje dete), već zato što je prepoznavanje signala jedini način da funkcionišu u komplikovanom socijalnom svetu. Istraživanja u kojima su posmatrana deca, koja se pridružuju novoj grupi, pokazala su da deca koja posmatraju i usvajaju pravila grupe budu lako prihvaćena, dok ona koja to ne čine ostaju sa strane.

  1. UVODITE KONCEPT REŠAVANJA PROBLEMA TAKO DA REŠENJE BUDE DOBRO ZA SVE.

Dajte detetu primer. Jedan od primera je kada jedno dete želi da se igra presvlačenja, a drugo da se igra sa lutkama. Podstaknite decu da nađu rešenje koje će oba zadovoljiti. Mogu da odluče da se igraju tako što će presvlačiti lutke, a mogu odlučiti i da idu na ljuljašku. U svakom slučaju niko nije na gubitku.

  1. NADZIRITE IGRANJE KOLIKO JE TO POTREBNO, ALI OSTAVITE I MALO SLOBODE.

Ako deca imaju više prilika da sama rešavaju probleme bolje će naučiti kako to da rade. Možda ćete ponekad morati da intervenišete. Deci su odrasli potrebni kako bi im pomogli da dolaze do uspešnog rešavanja međusobnih problema.

  1. DRŽITE SE PRAVILA DA, BEZ OBZIRA NA SVE, NEMA UDARANJA.

Pomozite detetu da nađe način da kontroliše svoju ljutinu tako da ne povređuje druge. Učite ga da, ako ga drugo dete provocira i ne može to da izbegne, treba da potraži pomoć odraslih.

  1. BUDITE SVESNI DA PREDŠKOLCI ISTRAŽUJU KAKO DELUJE MOĆ.

Drugim rečima oni žele da dobiju ono što žele, ali još uvek uče kako da to postignu društvenim interakcijama, kojima neće povrediti druge. Deca će pratiti vaš primer kada je reč o korišćenju moći. Ako vi njih kažnjavate, može se dogoditi da oni to rade drugima. Nemojte oklevati da pomognete detetu kada pregovara sa drugima. Ako vam se čini da je vaš četvorogodišnjak siledžija niste jedini.

  1. NAREĐIVANJE JE ČEST IZAZOV ZA PREDŠKOLCE.

Sva deca imaju želju da sve bude po njihovoj volji, ali da se druga deca i dalje igraju sa njima. Kada neko drugo dete voli da naređuje, možda je potrebno da sugerišete vašem detetu kako da to taktički reši.

Super dete

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here