Home Svaštara KAKO SE DECA HRANE U VELIKOJ BRITANIJJ?

KAKO SE DECA HRANE U VELIKOJ BRITANIJJ?

32
0

Jedno od troje dece jedu čips svaki dan, a gotovo dve trećine ga konzumiraju redovno – otkriva istraživanje.

Nešto više od polovice dece (58 posto) od osam do 15 godina starosti redovno jedu zdravu hranu poput voća, povrća, žitarica…

No, mnogi od njih u isto vreme konzumiraju i nezdrave grickalice, što znači da 89 posto dece redovno unose hranu punu soli, masnoća ili šećera, kao što su čips, razni slatkiši i kolači, otkriva anketa rađena u Velikoj Britaniji.

Gotovo sedam od deset mališana jedu nezdrave grickalice barem jednom dnevno, a 16 posto ih konzumira  najmanje dva puta na dan, između obroka.

Ni odrasli nisu imuni na grickalice. Oni preferiraju voće (51 posto), ali već iza voća sledi čips (43 posto), keks (40 posto), čokolada (36 posto) i drugi slatkiši (27 posto).

Studija je pokazala da 46 posto muškaraca jedu čips kada su gladni, dok ga 36 posto žena jede kako bi zadovoljiile potrebu za slanim.

U vreme rastuće gojaznosti među decom, samo 14 posto odraslih smatra da njihova deca imaju povećanu telesnu težinu, a samo jedan posto smatra da su im deca gojazna. Dva posto dece od 8 do 15 godina su na dijeti.

Istraživači na ovoj studiji su rekli  – „Svako ko brine o gojaznosti u detinjstvu smatraće ove nalaze alarmantnim. Iako je ohrabrujuća činjenica da mnoga deca jedu voće, oni i dalje jedu previše čipsa i slatkiša. Treba učiniti mnogo više kako bi se i deca i odrasli rešili ovih nezdravih prehrambenih navika.“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here