Home Svaštara KAKO PRONAĆI SAVRŠENU DADILJU?

KAKO PRONAĆI SAVRŠENU DADILJU?

72
0

Kao da nije dovoljno teško što se morate odvojiti od svog deteta, a uz to ga trebate ostaviti i sa nekom nepoznatom osobom. Možda ste ju našli preko preporuka, pa se osećate malo mirnije, a možda je neko o kome nemate apsolutno nikakve informacije, a trebate joj poveriti ono najvrednije u svom životu. Hm, nije ni čudo da imate lagane napadaje panike kada samo pomislite na to.

Potraga za dadiljom vrlo je iscrpljujući proces. Toliko se pitanja mota po vašoj glavi, a i sami znate da vam na neka nito unapred ne može dati zadvoljavajući odgovor. Hoće li dadilja voleti vašu decu? Hoće li dete nju prihvatiti? Hoće li kvalitetno provoditi vreme s njima?
Kreće bezbroj intervjua, a vama je vrlo teško doneti ispravnu odluku. Možda vam ovih 10 saveta to olakša:

TRAŽITE PREPORUKE

Preporuke bivših zadovoljnih poslodavaca ono su što će umiriti svakog roditelja. To je kao kada tražite smeštaj pa nađete gomilu pozitivnih recenzija, nekako odmah olakša situaciju i odabir. A i na neki način, imate garanciju drugih roditelja da je sve vilo u redu.
No, nemojte olako nasedati na pisane preporuke jer ih danas svako može i sam otkucati. Uz njih bi trebao biti priložen i kontakt bivših poslodavaca, pa svakako nazovite barem dva da se uverite u tačnost podataka.

STAVITE SVOJA OČEKIVANJA NA PAPIR

Jasno napišite na papir koja su sve očekivanja od buduće dadilje. Stara? Mlada? Kreativna? Aktivna? Želite i da pegle i kuva? Ili samo vodi brigu o detetu? Kada su sva vaša očekivanja na jednom mestu, onda ćete ih lakše, bez zaboravljanja moći uputiti prema osobama koje će doći na intervju.

SAZNAJTE SVE O TOME ŠTO ZNAČI BITI POSLODAVAC

Nemojte olako shvatiti ulogu budućeg poslodavca. Hoćete li svoju dadilju zaposliti za stalno ili honorarno? Koliku će platu imati? Informišite se o doprinosima, porezima… na koliko slobodnih dana ima pravo? Kakvo će biti radno vreme? Pobrinite se da sve bude čisto, jasno, ali i pošteno. Ipak je to osoba kojoj poveravate dete, pa bi bilo lepo da se oseti cenjeno.

POSTAVITE BUDŽET

Odredite koliko je maksimalni iznos koji sebi možete da priuštite za dadilju, ali budite realni. Ako je cena na tržištu jedna, ne možete očekivati da ćete za duplo manje novca naći pouzdanu osobu. Kada dadilja na razgovoru upita za platu, budite iskreni i recite koliko može očekivati, da kasnije ne bi nastale komplikacije.

NE ŽURITE S ODABIROM

Možda ste u vremenskoj stisci, ali pokušajte dati dovoljno vremena da razgovarate s dovoljnim brojem osoba. Ako vam nijedna nekako nije sela, pričekajte još malo, možda iduća osoba bude upravo ta. Takođe, nakon intervju dopustite da se nakupljene informacije malo slegnu pre nego nekoga zaposlite na ho-ruk.

SMISLITE PITANJA ZA INTERVJU

Nemojte se kasnije lupati po glavi što ste niste setili nekog pitanja koje vam se sada čini ključno. Dobro i pomno razmislite o njima i sve ih stavite na papir. Možda ćete nakon prvog intervjua dopuniti svoj popis novim pitanjima.

SLUŠAJTE INSTINKT

Ponekad, kada se dvoumite između više kandidata, najbolje je slušati svoj mali unutrašnji glas. Možda jedna dadilja ima godine i godine iskustva, a druga je čuvala samo jedno dete ranije, ali osećate da je to to. Ponekad se treba prepustiti instinktu.

VODITE INTERVJU

Vi ste šef i morate jasno iskomunicirati svoja očekivanja, želje, i ono što nudite. Nemojte da vas netko sat vremena zabavlja svojim “dostignućima” već pređite sva pitanja koja vas zanimaju i po potrebi ubacite potpitanja.

Sanja Bubalo

http://www.djecjaposla.com/kako-pronaci-savrsenu-dadilju/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here