Home Некатегоризовано KAKO PRESTATI GOVORITI DECI “PAZI” I ŠTА REĆI UMESTO TOGA?

KAKO PRESTATI GOVORITI DECI “PAZI” I ŠTА REĆI UMESTO TOGA?

226
0

Blizu naše kuće se nalazi šuma koju volimo da istražujемо. Na kraju kotline leži deblo. Proteže se celom dužinom, od jednog kraja kotline do drugog. Deblo je čvrsto, ali bi pad s njega jako bolеo. Uпркос tomе, ono predstavlja izazov koji moja deca moraju svaki puta iznova da prođu. Prešli su to deblo puno puta, ali svaki put zadržavam dah u iščekivanju… i zadržavam sebe od vikanja: „Pazite!“ stotinu puta iznova.

ZAŠTO TREBAMO DA PRESTANEMO DA GOVORIMO „PAZI!” SVOJOJ DECI

Kada detetu kažemo: „Pazi!“, rekli smo nešto što mu verovatno neće pomoći u potencijalno opasnoj situaciji.
Kao prvo, to nije dovoljno jasno. „Pazi!“ može značiti „Pazi na otrovni bršljan“ ili „Pazi, nebo se ruši!“. Kada detetu kažemo „Pazi“, obično ne dobijemo odgovor kojem smo se nadali. To često zbuni decu („čega se trebam bojati?“), deca ili ignorišu upozorenje („to nije opasno“) ili počnu da plaču („nešto jako loše će se dogoditi!“).
Drugi problem s upozoravanjem „Pazi!“ je što usađuje strah. Deca zbog toga počinju da izbegavaju preuzimanje rizika, isprobavanje novih stvari i pravljenje grešaka, jer se nešto loše može dogoditi. I može se dogoditi nešto loše, ali je deci potrebna izazovna igra za zdrav rast i razvoj.

ŠTA REĆI UMESTO „PAZI!”

MENJANJE NAVIKE

Zamislite scenario:

Vaše dete se penje na malo drvo i tanke grane se savijaju zbog težine deteta. U sekundi zamišljate sve opasne ishode. Iako dete nije u neposrednoj opasnosti, želite reći „Pazi!“. Umesto toga možete:

ZAUSTAVITE SE: Osvestite šta želite reći  i recite sebi „STOP!“ ili „PAUZA“.

DIŠITE: Prihvatite svoje osećaje i duboko dišite.

OSMOTRITE: Sagledajte situaciju iz drugog ugla i zapitajte se:

Kolika je mogućnost ozbiljne ozlede?

Zašto se ja osećam neugodno u toj situaciji?

Koje veštine moje dete s time stiče?

REAGUJTE: Ne postoji jedna univerzalna reakcija koja bi odgovarala svakoj situaciji. Ako je dete u stvarnoj opasnosti, odmah ćete reagovati. Međutim, u nekim situacijama se ne mora ništa preduzeti, dok je u nekim situacijama potrebna pomoć detetu za rešavanje problema ili negovanje pažnje.

NEGOVANJE PAŽNJE

Moje najmlađe dete nije toliko stabilno kao starija deca. Često se spotiče i pada. Mislim da je to zato što se jako trudi da ih stigne. Kada planinarimo i istražujemo mesta sa strmim liticama, stenovitim područjima, klizavim kamenjem i stenama – puno je rizika! U govoru sam usmerena na njegov hod: „Pokušaj sporije da hodaš na ovom mestu“, „Primećuješ kako je kamenje mokro?“ ili „Treba li tvojim nogama odmora?“. I polako i najmlađi stiče stabilnost i sigurnost kao i ostatak porodice.

Svaki put kada poželite da kažete „Pazi!“ sagledajte to kao priliku da deca obraćaju više pažnje prema svojoj okolini i mogućnostima svog tela. Pokušajte reći:

Primeti kako je… kamenje klizavo, deblo trulo, grana čvrsta.

Vidiš li… otrovni bršljen, prijatelja kraj sebe?

Pokušaj da hodaš…. sporije, brže, opreznije.

Pokušaj da koristiš svoje… ruke, noge, prste.

Čuješ li… vodu, pesmu ptica, vetar?

Osećaš li… čvrstoću kamena, toplotu vatre?

Osećaš li se… uplašeno, uzbuđeno, umorno, sigurno?

PODSTICANJE PRONALAŽENJA REŠENJA

Neki dan sam izašla u dvorište i moje dvoje dece su imaginarno ratovali s dvema grabljama (s tri šiljka!) dok su se ljuljali na ljuljaškama. Odmah sam htela da povičem: „AH! JOJ! PAZITE!“, ali nakon dubokog udaha sam im rekla: “Izgleda kao da ste u vrlo važnoj bitci, ali to su alati za baštu, šta možete da uzmete umesto njih?“.

Tada su spremili alat, uzeli neke štapove i nastavili s avanturom.

Važno je dozvoliti deci da dožive riskantnu i izazovnu igru, jer tada koriste i razvijaju veštine potrebne za pronalazak rešenja.

Pokušajte da pitate:

Koji ti je plan… ako se popneš na to drvo, pređeš deblo?

Šta možeš da koristiš… da pređeš, da se popneš?

Gde ćeš… staviti taj kamen, iskopati rupu?

Kako ćeš… sići, popeti se, preći?

Ko će… biti s tobom, ići s tobom, pomoći ti?

https://iskra-waldorf-hrvatska.hr/kako-prestati-govoriti-djeci-pazi-sto-reci-umjesto-toga/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here