Home Svaštara KAKO PREPOZNATI LOŠU DADILJU (BEJBISITERKU)?

KAKO PREPOZNATI LOŠU DADILJU (BEJBISITERKU)?

128
0

Nije lako znati da li dadilja (bejbisiterka) radi svoj posao onako kako bi trebala. Da bi to saznali ili ako postoji sumnja, roditelji posežu za merama predostrožnosti poput nadzornih kamera i slično. Ipak, često je moguće doznati je li sve u redu i na manje drastičan način.

Sledeće situacije mogu biti znak za uzbunu:

Dete se ne veseli kad vidi dadilju i postaje povučeno i uznemireno

Naravno da dadilja (bejbisiterka) ne može da zameni mamu ili tatu, ali dete bi trebalo da je voli i veruje joj. Možda se dadilja i dete nisu uspeli povezati ili dadilja detetu ne pruža dovoljno topline. U svim međuljudskim odnosima, emotivna poveznost (često je nazivamo „hemija“) je jako bitna.

Dadilja ne priča o tome kako je provela dan s detetom

Kako dete i dadilja provode vrijeme ne bi trebalo da bude tajna. Kada dođete kući, želite čuti što se događalo dok ste bili odsutni. Ukoliko dadilja nevoljno razgovara o tome, onda nema dobru komunikaciju s vama ili nešto krije.

Detetu se događaju nezgode koje je jednostavno izbeći

Dadilja mora da stalno ima dete pod nadzorom i u svako doba zna šta dete radi, kako bi sprečila ozlede. Možda ostavlja dete bez nadzora dok ono spava ili se igra. Deca koja pužu ili uče da hodaju su sklonija ozledama, ali obratite pažnju ako se ozlede nalaze na mestima poput stomaka, lica, ušiju i bedara.

Dadilja ne sledi vaša uputstva

Dadilja je deo tima koji brine o detetu, stoga se ne sme ponašati kao da bolje od vas poznaje dijete i njegove potrebe. Dadilja ne sme  da insistira na postupcima koje roditelj nije odobrio.

Dadilja kritikuje roditelje

Ukoliko dadilja ima nametljive primedbe na način na koji podižete svoje dete, ne radi u timu. Roditelji svakako trebaju da pozitivno reaguju na konstruktivne predloge osobe koja provodi jako puno vremena s detetom. Ali, ako imate osećaj da s dadiljom jednostavno „niste na istoj strani“, pogotovo po pitanju osnovnih detetovih potreba poput hrane, spavanja i sigurnosti, vaš odnos neće funkcionisati na duže staze.

Dadilja često kasni

Izuzetno važna karakteristika dobre dadilje je pouzdanost. Nepouzdana dadilja će vas ostaviti na cedilu kad vam je najpotrebnije. Pronađite nekoga ko je posvećen poslu i obzirniji prema vašim potrebama. Sporost i česti izostanci mogu ukazivati na nemarnost i u drugim, za dete važnim segmentima njenog posla.

Dete često izgleda neuredno i prljavo

Ako dadilja ne može voditi brigu o osnovnim stvarima, to može biti znak da nije u stanju da ispunjava potrebe vašeg deteta.

Njene priče „ne drže vodu“

Nikad ne tolerišite onoga ko krade, laže ili vas obmanjuje na bilo koji način. U osobu koja čuva vaše dete biste trebali imati povjerenja.

I na kraju, kad se radi dobrobiti vašeg deteta, uvek preispitujte i nikada, baš nikada ne zanemarujte svoj roditeljski instinkt.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here