Home Svaštara KAKO POMOĆI MLAĐEM I STARIJEM DETETU DA SE BOLJE SLAŽU?

KAKO POMOĆI MLAĐEM I STARIJEM DETETU DA SE BOLJE SLAŽU?

362
0

Ponekad se mlađa i starija braća i sestre ne slažu tako lepo kao što roditelji priželjkuju. Pročitajte neke strategije koje će pomoći mališanima da budu više bliski jedni s drugima

Izgleda da roditelji uveliko mogu uticati na pozitivnu igru i povezanost između svoje dece, čak i kada je jedno od njih impulsivno. „Već i dvogodišnje dete može da nauči kako da poštuje tuđe osećaje, kako da sluša drugu osobu i kako zajednički doći do rešenja problema“, objašnjava Adel Faber, autorka knjige „Siblings Without Rivalry“. Ona savetuje roditelje da slede neke od ovih smernica kojima će pomoći braći i sestrama da se bolje slažu jedni s drugima:

‘USADITE’ MANIRE

Mnogo roditelji često opravdavaju ponašanje svog mlađeg deteta opravdavajući se kako je dete maleno i još uvek ne zna kako da se ponaša pristojno. „Time roditelji samo podstiču mlađe dete da veruje kako ima potpunu slobodu i starije dete se oseća ogorčeno“, govori Adel.

Umesto da prelazite preko ‘lošeg’ ponašanja, usmerite svoje dete da bude više obazrivo i pristojno. Nežno ga podsetite da ne uzima igračke i pokažite strpljenje govoreći rečenice poput: „Tvoja sestra se sada igra s lego kockama, no moći ćeš i ti da se igraš kad ona završi.“ Čak i ako je vaše dete još malo i u potpunosti ne razume vaše reči, razumeće vaš ton.

BRATSKI I SESTRINSKI TIMSKI RAD

Budući da se braća i sestre često takmiče za vašu pažnju, omogućite im što više situacija u kojima mogu postati partneri. „Bilo šta zbog čega se mlađe dete oseća uključeno, a starije dete se oseća kao zaštitnik – pomaže da se učvrsti njihov odnos“, objašnjava Adel. Kada mlađem detetu treba pomoć da obuje cipele, uputite ga prema starijem detetu: „Pitaj Luku, njemu jako dobro ide obuvanje cipela“. Time ohrabrujete mlađe dete da veruje svom starijem bratu ili sestri, a starije dete se oseća važno i sposobno.

Još jedna ujedinjujuća taktika koja se preporučuje: „Možete pitati svoje mališane da probaju da pospreme igračke pre nego što kuhinjski tajmer zazvoni. Za to vreme ih ohrabrujte i navijajte i na taj način im pokažite da su odličan tim.“

NE CILJAJTE UVEK NA JEDNAKOST

Samo zato jer želite da budete pravedni prema svojoj deci ne znači da treba da ih tretirate u potpunosti jednako. „Mlađe i starije dete imaju drugačije razvojne sposobnosti, potrebe i želje“, govori dečiji psiholog Jan Druker. Suprotstavite se nagonu da dopustite mlađem detetu da vozi bicikl starijeg deteta ili da duže ostane budno jer će možda propustiti zabavu. Umesto toga pročitajte priču mlađem detetu dok je starije u školi tako da se mlađe dete ne oseća zapostavljeno.

POŠTUJTE NJIHOVE STVARI

Terajući starije dete da deli svoje najdraže stvari s mlađim detetom može stvoriti osećaj nesigurnosti i učiniti ga ogorčenim na mlađeg brata ili sestru. „Izuzetno je važno da deca imaju neke stvari koje su samo njihove i ne dele ih s braćom i sestrama“, govori Adel. Praktično rešenje za takve situacije je nabaviti dve kutije ili korpe u kojima će biti odvojene stvari. Na taj način dete će znati da je jedna kutija samo njegova, a druga samo sestrina ili bratova.

Vaša deca već moraju da dele vašu pažnju i mnoge druge stvari jedni s drugima. Pružite li im na ovaj način malo kontrole, pomažete im da osećaju više samopouzdanja i manje konkurencije.

NEKA IGRE ZAPOČNU!

Pronađite aktivnosti u kojima mlađe i starije dete mogu da učestvuju zajedno. To mogu biti i svakodnevne igre poput toga da vaše starije dete bude ‘bibliotekar’, ‘blagajnik’ ili ‘lekar’, a vaše mlađe dete pozajmljuje knjige, kupuje stvari ili je pacijent. „Čak i ako mlađe dete u potpunosti ne može da  razume scenario igre, uživaće u pažnji starije sestre ili starijeg brata“, objašnjava dr. Druker.

Nadgledajte ove igre kad god možete kako bi bili sigurni da atmosfera ostaje prijateljska i budite spremni na rešavanje konflikata kao i na preusmeravanje igre. S druge strane, pružite deci priliku da prvo sami probaju da dođu do rešenja problema i s vremenom će njihova interakcija i odnos postajati sve dublji i čvršći.

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/kako-pomoci-mla-em-i-starijem-djetetu-da-se-bolje-slazu-8823

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here