Home Info KAKO OSNOVCI U BELOM BLATU PRAVE SAPUN?

KAKO OSNOVCI U BELOM BLATU PRAVE SAPUN?

97
0

Lična higijena i estetika tela između ostalog podrazumevaju  i redovno korišćenje raznih preparata koji na poseban  način doprinose poboljašanju  sveukupnog čovekovog zdravlja.

U poslednje vreme veliki značaj se pridaje  i  tom  vizuelno-mirisnom  efektu kao personalnom pečatu svakog pojedinca. Modni detalji, mirisi i taj lični stajling danas su bezmalo postali prestižna kategorija, posebno  kod mladih ljudi. A šta je to što u stvari mi  koristimo u svakodnevnoj nezi  tela može se naučiti i na času hemije. Mogućnosti su široke i  paleta tih laboratorijskih proizvoda je velika.

Upravo na ovu temu, a da bi pokazala učenicima osnovne škole “Bratstvo jedinstvo” iz Belog Blata, kako nastaju neki od takvih proizvoda, nastavnica hemije u beloblatskoj školi, Mirjana Bokšan, organizovala je pokazno – eksperimentalni čas hemije.

Ovog puta na “ nastavnom meniju“ bili su sapuni. Kako nastaju, kako se ti „strašni  trigliceridi“ lako pretvaraju u sapune, kakav je sam mehanizam hidrolize, kako se boje ili aromatizuju, sve to, moglo se videti, raditi i  naučiti u takvoj edukativnoj prezentaciji. Dobro pripremljeni, bezbednosno organizovani  i uz asistenciju gošće,  biološkinje  Dobrile, naša škola je postala mala  proizvodna laboratorija sapuna.

Ovog puta smo čak ovu aktivnost, u praktičnom smislu, povezali i sa našim ovogodišnjim predstavljanjem Nemačke na manifestaciji „Evropsko selo“ imajući u vidu da je u srednjem veku  baš u Nemačkoj počela  značajnija komercijalna proizvodnja sapuna. Još samo da se sapuni lepo ukalupe i ohlade, a mirisi i boje upiju, eto nama prilike da zamirišemo ceo Banat na Evropskom selu. I da ga svakako okupamo širokom paletom sapuna „Made in Belo Blato“.

U Belom Blatu, 19. aprila 2018.

N.M.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here