Home Svaštara  KAKO ORGANIZOVATI DEČIJI ROĐENDAN

 KAKO ORGANIZOVATI DEČIJI ROĐENDAN

184
0

    Klinci najviše na svetu vole da proslave svoj rođendan sa mnogo drugara, uz ukrase, rođendanske rekvizite i muziku, pa udovoljite željama malog slavljenika, i ako ste u prilici organizujte veliku, bučnu i veselu zabavu, savetuju psiholozi.

Stručnjaci tvrde da deca tek za treći rođendan postaju svesna šta se dešava, tako da prva dva organizujte kako se vama dopada, ali već kod trećeg obratite pažnju na želje svog mališana. Pripreme započnite tridesetak dana ranije, da bi dete učestvovalo u tome i postalo svesno šta se događa. Tokom organizacije upitajte ga za mišljenje i tražite savet kada god je to moguće, naročito kada se radi o spisku zvanica. Nemojte forsirati dete da se druži sa decom vaših prijatelja ili rođaka koje ne voli. Pustite ga tog dana da uživa kako i sa kim želi. To ne znači da tu decu izostavite sa spiska, ali se potrudite da mu ne namećete gostoprimstvo, ukoliko dete nije za to raspoloženo.

Pri odabiru dekoracija i jelovnika potrudite se da sve bude što šarenije i što maštovitije, jer će se tako aranžiran jelovnik sigurno dopasti mališanima. Zahvaljujući ovom pravilu, sve će mame, pa tako i one koje hvata panika već i pri pomisli na obaveze koje ih očekuju, uspeti da svom detetu prirede nezaboravnu zabavu.

Ako ste zagovornik zdrave hrane, za rođendan dozvolite i poneku grickalicu ili sok koji inače ne dajete detetu. To je poseban dan i mališan to treba da oseti.

Za jednostavno, ali i vrlo efektno dekorisanje iskoristite što više raznobojnih balona. Možete i na balonima napisati imena dece koja dolaze i na taj način odrediti ko će gde da sedi. Klinci se neće buniti jer će im traganje za imenom biti zanimljivo, a vi ćete izbeći uobičajene svađe dece ko će gde da sedi. Stolicu slavljenika uz pomoć balona i ukrasnog papira pretvorite u raskošan kraljevski presto, jer slavljeničko mesto, ipak, mora da bude posebno.

 

Torta treba da bude veselih boja, ako je moguće na sprat, sa mnoštvom ukrasa, cvetića, ružica i loptica. Deca će se oduševiti i sigurno pojesti po parče, čak i ako nisu ljubitelji slatkiša. Sitne kolače, takođe, možete staviti u raznobojne papiriće i kupiti pribor za jelo sa motivima omiljenih dečjih likova.

Možete i da napravite male ražnjiće na koje ćete nanizati kockice sira, šunke, kolutiće salame, paradajza ili slično. Klincima će to biti zanimljivo i drugačije, pa će sigurno jesti i hranu koju inače ne vole. Ipak, obratite pažnju da li je neko od zvanica alergičan na neku namirnicu i potrudite se da je izbegnete.

Isplanirajte i program aktivnosti. Možete pozvati animatora ili klovna, ali i sami napraviti prigodnu predstavicu ili pustiti deci crtaće. Dozvolite klincima da budu glavni akteri, pustite ih i da se igraju i zaprljaju, a slavljenika nemojte opominjati za svaku sitnicu ili propust, jer to je, ipak, samo njegov dan.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here