Home Svaštara KAKO ODGOJITI DETE DA GOVORI ISTINU? EVO ŠTA KAŽE NAUKA

KAKO ODGOJITI DETE DA GOVORI ISTINU? EVO ŠTA KAŽE NAUKA

199
0

Svi želimo da odgajamo poštenu decu. Želimo da verujemo da ćemo čuti istinitu priču kada ih upitamo šta se događa. Nadamo se da će nam deca dovoljno verovati kako bi nam se poverila o svojim malim, ali i velikim problemima. Pa, kako odgojiti pošteno dete?

Sara R. Mur, književnica, pedagog i mama, opisala je svoje iskustvo.  „Dok sam jedno veče stavljala svoju 6-godišnju kćer na spavanje, rekla je: ‘Mamice, moj majmun izgleda drugačije. Da li je narastao?’ Spavala je s tim plišanim majmunom od svoje druge godine. Tačnije, spavala je s jednim od nekoliko identičnih majmuna koje smo kupili za svaki slučaj ako se nekom od njih nešto dogodi“, započela je svoju priču. Naravno, njena igračka nije narasla, nego ju je mama zamenila.

„Ovo je bio jedan od roditeljskih trenutaka koji me na trenutak ošamario“, priznala je Sara te dodala: „Pitala sam se izdajem li na neki način njeno poverenje priznajući da imamo dvojnike majmuna.“

Kako Mur kaže, nadajući se najboljem, učinila je ono što je mislila da mora da učini.

„Ne, tvoj majmun nije odrastao. Imamo više od jednog majmuna. Kad si bila mala, kupili smo dodatne majmune kako bismo bili sigurni da ćeš uvek imati jednog čistog s kojim možeš da spavaš, ili da ćemo imati još jednog istog ako se nekom nešto dogodi“, objasnila je svojoj kćeri.

Devojčica je na početku ćutala, a mama je dodala: „To je kao da imamo privatnu majmunsku zabavu.“

Na to se devojčica nasmejala i više nije spominjala njihov razgovor, a Sara je sigurna kako je tada uradila ispravnu stvar. Rekla joj je istinu i samim time je bila primer poželjnog ponašanja.

„Iskrenost koju modeliramo uvek je pravi put za odgoj poštene dece. Odgajati poštenu decu znači biti pošten prema njima samima – čak i kad je teško“, tvrdi Mur te ističe: „Naša iskrenost pomaže da oblikujemo njihov moralni karakter. Nauka nam govori da što smo iskreniji s našom decom, to je verovatnije da ćemo odgojiti iskrenu decu.“

Štaviše, stručnjaci tvrde kako deca već u uzrastu između dve i pet godina počinju da shvaćataju ono što odrasli nazivaju laganjem. Međutim, u njihovom svetu laganje ima drugačije značenje.

DECA MLAĐA OD PET GODINA

Za odrasle, laganje ima negativnu konotaciju, kao što bi i trebalo da bude. No, dečiji svet se temelji na igri i oni možda zaista ne shvataju da se ono što su rekli ustvari ne događa u stvarnom životu. Njihovi mozgovi jednostavno još nisu dovoljno razvijeni da bi shvatili razliku između istine i laži.

DECA IZMEĐU PET I OSAM GODINA

Igra je za njih i dalje uobičajeno stanje duha. No, osim zbog igre, deca ovog uzrasta mogu lagati i kako bi dočarali šta bi oni želeli da se ustvari dogodilo. To nije nužno svesni ili zlonamerni plan, a ponekad lažu i zbog srama.

Naravno, nisu sve laži prihvatljive i nisu sve laži razvojno prikladne. Odgoj iskrene i poštene dece može biti teži za neke porodice pa, ako ste zabrinuti zbog detetovog ponašanja, trebali biste potražiti stručni savet, savetuje Motherly.

https://www.index.hr/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here