Home Svet oko nas KAKO NAUČITI PAPAGAJA DA GOVORI?

KAKO NAUČITI PAPAGAJA DA GOVORI?

5647
1
Imate papagaja za kućnog ljubimca, i voleli biste da ga naučite da priča? Pogledajte kako! Osim što su inteligentne, vesele i druželjubive, papige svoju popularnost mogu da zahvale i svom neobičnom talentu – sposobnosti imitiranja ljudskog govora.
VRSTA PAPAGAJA
Najveće pričalice su Afrički sivi papagaji te Amazonski papagaj, zatim Are i Kakadui, ali cena ovih ptica je prilično visoka. Stoga se većina odlučuje za malu tigricu koja je takođe „talentovana učenica“ i može savladati jednostavnije reči.
Nimfe, (kao ni tzv. Love birds), neće naučiti da pričaju, ali su nimfe odlični imitatori zvukova.
Teško je izabrati papagaja za koju se sigurno može reći da će naučiti da govori. Svaki  od njih je individua za sebe, ali ipak preovladava mišljenje da mužjaci lakše nauče da govore.
PRAVILA
Osnovni preduslov da bi papagaj mogao da započne s učenjem je da je zdrav. Zdravlje ćete mu osigurati zdravom ishranom, čistoćom kaveza i svakodnevnim puštanjem izvan kaveza.
Generalno pravilo koje vredi za sve životinje koje nešto želite da naučite je da s treningom krenete od najmlađeg doba. Što je životinja mlađa lakše će savladati ono što želite da je naučite.
Ako imate više od jednog papagaja, biće vam zahtevnije da ih naučite da pričaju jer im je teže usmeriti pažnju na vas. Da bi, na primeri, tigrica naučila da govori, treba da bude pitoma i odvojena od drugih ptica, kako bi slušala samo ljudski govor.
Pre nego što počnete papagaja da učite da priča, gledajte da je odmoran i koncentrisan. Uopšte, s papagajima treba pričati celi dan jer su vrlo društvene životinje. Znači, malo učenja ujutro, malo popodne i malo naveče.
Ukoliko papagaj nije zainteresovan za učenje, nemojte ga siliti jer ćete postići suprotan efekt. Pričekajte neko pogodnije vreme.
Kako bi papagaj bio usmeren na vas, možete prekriti krpom stražnji deo i bočne delove kaveza.
Papagaja je dovoljno vežbati 15-20 minuta dnevno.
Budite strpljivi i uporni. Sve se svodi na što više ponavljanja. Važno je znati da papagaji ne razgovaraju već oponašaju ljudski govor. Neki papagaji „propričaju“ već nakon nekoliko dana, nekima trebaju meseci, a neke ne progovore nikada.
Slušamo li papagaja, primetićemo da su u njegovom glasu zastupljeni visoki i niski tonovi te gotovo svi samoglasnici i suglasnici. Srediti na neki način te glasovne mogućnosti, znači naučiti papigu da govori. To sređivanje je zapravo stalno slušanje čovekovog glasa.
Ponekad papagaji počnu da „govore“ same od sebe, slušajući radio ili televiziju ili ako im je kavez smešten u prostoriji gde se odvija najveći deo porodičnog života.
Učenje govora shvatite kao obostranu zabavu. Nije važno ako papagaj ne nauči da govori. Trud i ljubav koje ulažete u njega, u svakom će vam se slučaju vratiti.
UČENJE
Izbegavajte da snimate reči koje želite da ih nauče, jer te pametne životinje razlikuju snimljeni govor od onog u koji unosite svoje emocije.
Lep i efikasan pristup je držati papagaja na prstu i ponavljati njegovo ime.
Započnite s jednom rečju. Tu reč trebaćete da ponovite puno puta, jasno i umereno glasno. Papagaj voli da sluša i širiće krila kako bi pokazao da sluša. Postoje mišljenja da papiga prima glasove celim telom, a ne samo uvom.
Reči koje će papagaj najlakše da nauči su reči koje imaju suglasnike: B, D, K, P i T. Kad papiga pravilno izgovori reč, nagradite je poslasticom ili semenkama. Tako ćete ga podstaći da i dalje uči da priča.
Ako papagaja želite da nauči da kaže kako se zove, odaberite mu ime od najviše dva sloga npr. Mi-ki, Ki-ki ili slično. Isto pravilo vredi za učenje bilo koje druge reči. Umesto da ga odmah učite da izgovori „Dobar dan“, prvo ga naučite da kaže „Ćao“.
Uz svaku novu reč treba ponoviti i onu već naučenu, što dovodi i do bržeg sklapanja rečenica.
Velike šanse za uspeh imate ukoliko se vaša ptica druži s papagajem koji već „priča“. Tada će, po principu imitiranja, vrlo brzo naučiti iste reči.
Ako uvidite da sa rečima ne ide baš najbolje, pokušajte sa zvukovima! Možda je vaš papagaj zapravo vrlo muzikalan, pa će vas veseliti oponašanjem zvukova i raznim arijama.
ZA „NAPREDNE“ PAPAGAJE
Papagaj se može naučiti i da odgovara na pitanje! Sve zavisi od talenta. Ako se pokaže talentovanim, prvo ga sistemom ponavljanja i nagrada naučite da reaguje na vaš glas; vi postavite pitanje, on odgovori i za odgovor dobije nagradu!
SAŠA BOOKS

1 COMMENT

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here