Home Svaštara KAKO NAJBOLJE DECU VRTIĆKOG UZRASTA PRIPREMITI ZA ŠKOLU?

KAKO NAJBOLJE DECU VRTIĆKOG UZRASTA PRIPREMITI ZA ŠKOLU?

72
0

Kako dete postaje samostalno

Otići u kupovinu peciva u subotu ujutro, prespavati kod najboljeg prijatelja ili ostati pola sata sam kod kuće, dobra je priprema deteta vrtićkog uzrasta koja će uskoro krenuti u školu i to bi im trebalo omogućiti. U školi će od njih samostalnost biti tražena: moraće da misle na svoju torbu sa sportskom opremom, na pisanje zadataka i ne otezanje sa vremenom na putu prema kući.

 

 

Ovako deca uče strpljivosti

Čeknje da ih neko prozove, pažnja na času dok se ne oglasi školsko zvono, sve je to što mora da se vežba. Dete treba da nauči da čeka, s njime teba razgovarati i objasniti mu da je često potrebno imati puno strpljenja bilo da se nalazi u redu kod mesara, na pošti ili u prodavnici. Strpljivost se može naučiti.

 

 

Ovako se vežbaju radne obaveze

Dete mora da pazi na času. Onom detetu koje samo sledi svoje ideje neće u školi biti lako. Dete je potrebno već pravovremeno naučiti da preuzmu određene zadatke kao što je napr. postavljanje stola, hranjenje mačke, spremanje dečije sobe i sl. Što češće rade takve stvari bitće bolje pripremljeni na izazove koji ih čekaju u školi.

 

Ovako dete uči da gubi

Vaše dete neće uvek biti na prvom mestu, ponekad će ga u školi i kritikovati. Dobro je ako već sada uči kako će se prema tome odnositi. Ne dozvolite mu više da stalno pobeđuje u društvenim igrama, pobedite ga ponekad u trčanju. Gubiti a da se odmah ne odustane je sposobnost koja je vrlo važna u školi.

 

 

Ovako dete uči da mirno sedi

Mirno sedenje? Školskoj deci to vrlo teško pada. Dete bi trebalo pravovremeno da vežba da obuzda svoju potrebu za kretanjem. Ponudite detetu igru i aktivnosti koja će ga pripremiti na taj aspekt škole: čitanje knjige, crtanje, slikanje, oblikovanje mase, izrezivanje, igranje slagalicom ili izrada perli.

 

 

Ovako deca uče da izraze svoje osećaje

Vrlo je važno znati kako se dete oseća u školi. Da li je na sebe i na svoj uspeh ponosno, da li je preopterećeno, kako izlazi na kraj sa učenjem a i sa drugom decom. Podstičite ga da priča o svojim osećajima, pratite njegova raspoloženja, pitajte ga što mu se sviđa, što mu godi. Za njega je važno da shvati da je vama njegovo mišljenje važno i da se uzima za ozbiljno. Pričajte o sebi: “Danas se baš dobro osećam!” Ili: “Danas je bio naporan dan!”

 

 

Ovako deca uče uče da privedu zadatak, koji su započeli, do kraja

Izdržljivost je vrlo važna za školu. Odustane li vaše dete čim nešto postane dosadno ili naporno? Ovako se može vežbati izdržljivost: poverite mu male zadatke koje se mogu brzo rešiti i postepeno povećavajte zahteve. Ako uočite da gubi volju, ponudite mu pomoć i pridružite mu se na neko vreme.

 

 

Ovako se deca uče spretnosti

Izrezivanje, bojenje i tome slično, vežba motoriku i dobra je priprema za učenje pisanja. Dajte detetu papir, makaze i bojice i podstakanite ga na izrezivanje i bojenje. Još tome treba detetu postepeno davati olovke sa sve tanjim i tanjim vrhom. Pripazite na to kako dete drži olovku. Odvikavanje držanja olovke sa šakom je vrlo teško.

 

 

Ovako pripremite decu na put do škole

Započeti sa učenjem saobraćajnih znakova pre škole! Prvačići su često uzbuđeni i napeti tako da je ispravno ponašanje na ulici i na putu do škole vrlo važno i vama omogućava da se možete osloniti na dete. Idite do škole zajedno sa detetom. Možete do škole otići i biciklom. Kao vozač bicikla dete usvaja potencijalne opasnosti i vidi ih iz druge perspektive.

 

 

Da li je moje dete zrelo za školu?

Ako niste sigurni da je vaše dete doraslo zahtevima koje postavlja  škola, razgovarajte sa vaspitačicom u vrtiću koja vaše dete može uporediti sa drugom decom istog uzrasta.

Prođite sve gore navedene tačke zajedno sa vašim detetom i pri tom posmatrajte da li napreduje. Da li postavljene zahteve rešava s veseljem? Da li u situacijama koje su za njega problematične odmah odustaje?
Nemojte se bojati ako odmah sve ne funkcioniše. Vaše dete ne mora biti fit na svim područjima. Svaki čovek, pa tako i svako dete ima svoje jače i slabije strane.

Potražite savet ako sumnjate da vaše dete nije doraslo zahtevima koji su pred njega postavljeni. Pri tome vam može pomoći škola.

http://www.roditelji.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here