Home Zanimljivosti KAKO JE NASTAO ČEŠALJ?

KAKO JE NASTAO ČEŠALJ?

244
0

Češalj je u početku pravljen od kostiju životinja i kornjačinog oklopa. U moderno doba češljevi se prave od raznih vrsta materijala, ali su najčešći plastični, sa zupcima različitih veličina.

Plastični ili metalni, najrazličitijih veličina, oblika, za sve vrste i tipove kose, češljevi se danas koriste u svim krajevima naše planete. Češljevi su nezaobilazni detalj ženske tašne, ali i muške torbe, a u svakom domaćinstvu ima ih bar nekoliko. Oni su obavezan alat frizera i svih onih čiji je posao povezan s brigom o lepoti.

Češalj mnogi smatraju proizvodom današnjice, ali je on star gotovo koliko i čovečanstvo. Prvi češljevi nastali su u davnoj praistoriji, a pravljeni su od životinjskih kostiju. Po izgledu nisu ličili na današnje, jer su bili prilično veliki i nezgrapni i sa svega nekoliko zubaca, pa su pre podsećali na velike viljuške. U nekim delovima naše planete češljevi su pravljeni od rogova životinja i kornjačinog oklopa.

Drevni Kinezi pravili su češljeve od drveta, a Indijci od slonovače. Moćniji Egipćani imali su zlatne češljeve, a pripadnici bogatijih slojeva ljudi u raznim zemljama koristili su češljeve ukrašene dragim kamenjem. Dugo vremena češalj je bio neizostavan modni detalj na glavama imućnih dama, a broj dijamanata ukazivao je na njihov visoki društveni status. S obzirom na materijal od kojih je pravljen, češalj nije bio dostupan običnim i siromašnijim slojevima društva.

Polovinom 18. veka, 1759. godine, Amerikanac Enoh Nojas otvorio je prodavnicu češljeva. Njegov proizvod bio je napravljen od rogova stoke. U poslu mu se pridružio Vilijam Klilend, poreklom Nemac, koji je iz svoje domovine doneo u Ameriku kompletnu opremu s alatom za pravljenje češljeva.

Tek s otkrićem plastike počeli su da se prave jeftiniji češljevi. Za otkriće prvih plastičnih češljeva zaslužna su braća Isaija i Džon Hajet, koji su 1869. godine pronašli materijal dobijen od nitroceluloze i kamfora. Svoj pronalazak braća su nazvala celuloid, a njihovo otkriće doprinelo je bržem i lakšem pravljenju češljeva. U decenijama koje su usledile počela je masovna proizvodnja češljeva, koji su polako ali sigurno probijali sebi put do svakog domaćinstva na svetu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here