Home Predstavljamo KAKO IZGLEDAJU DEČIJI VRTIĆI U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, KINI…?

KAKO IZGLEDAJU DEČIJI VRTIĆI U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, KINI…?

1009
0

Odlazak u vrtić je tradicija širom sveta i uglavnom služi za početak edukacije i pripremu deteta za polazak u školu. Neki dečiji vrtići često s decom borave napoplju, drugi se baziraju na učenju jezika ili decu usmeravaju na ples i pesmu

Program i izgled vrtića razlikuje se od zemlje do zemlje. U nekima se kao učionice radije koriste šume i parkovi, dok se u drugima uglavnom usmeravaju na plesanje i pevanje.

KINA

U Kini je vrtić mešavina čuvanja i edukacije dece. Mali Kinezi uče da čitaju i pišu kineski, upoznaju se s osnovnim brojevima i matematikom. Pevanje i ples također su nezaobilazan deo njihovog plana i programa rada, što omogućuje deci da se okušaju u javnim nastupima. Fizičko vaspitanje je cenjeno, pa se dosta vremena provodi i na igralištu.

FRANCUSKA

Deca u Francuskoj u vrtiću uče da čitaju i pišu, a kreću i lekcije o brojevima, ali jedan od glavnih zadataka vrtića je podsticaj na socijalizaciju. Dok najmlađi polaznici popodne spavaju, starija deca uživaju u izradi različitih predmeta, crtanju, pevanju i drugim aktivnostima.

NEMAČKA

U Nemačkoj nije lako dobiti mesto u vrtiću, a nisu baš ni jeftini te postoje i liste čekanja. Među najpopularnijim odabirima su upravo oni koji decu uz nemački, podučavaju i engleskom jeziku. Mnogi vrtići svoje programe održavaju na otvorenom prostoru, kao na primer „Robin Hood Waldkindergarten“. To je poznati  “šumski vrtić” koji kao učionicu koristi parkove i šume i to bez obzira na vremenske prilike.

JAPAN

Premda vrtić u Japanu nije obavezan, ta država ima neke zaista fascinantne obrazovno – odgojne ustanove za decu. Dečiji vrtić Fuji u Tokiju, na primer, poznat je po jedinstvenom dizajnu. Krov kružne zgrade deluje kao staza na kojoj će deca trčati. S krova učenici mogu klizati do samog prizemlja gde postoji otvoreni prostor za igru.

Ako to nije dovoljno, deca se mogu popeti na drveće i doći do učionica. Još jedan od poznatih japanskih vrtića je sportski vrtić „Buddy“ u Tokiju, koji programom podseća na vojni kamp. Budući da škola prvenstveno daje prednost fizičkom vaspitanju, deca jutro započinju trčanjem gotovo tri kilometra. Moto škole je “pokušajte najbolje što možete”, ali kad učenik zaplače tokom vežbi, navodno ipak malo “popuste”.

VELIKA BRITANIJA

U Velikoj Britaniji vrtići se zovu grupe za igru, a obično se pokreću i finansiraju lokalno. No, naravno, moraju udovoljavati određenim standardima. Tako na osam učenika mora biti jedan vaspitač, a “igra” i druženje trebali bi trajati minimum tri do četiri sata dnevno. Deci su u engleskim vrtićima uglavnom ponuđene brojne aktivnosti, među ostalim časovi kuvanja, glume, francuskog jezika, pa čak i joge.

Sanja Bubalo

http://www.djecjaposla.com/kako-izgledaju-djecji-vrtici-u-njemackoj-francuskoj-kini/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here