Home Svaštara KAKO IZAĆI NA KRAJ S TVRDOGLAVIM DETETOM?

KAKO IZAĆI NA KRAJ S TVRDOGLAVIM DETETOM?

516
0

Umesto naredbe – izazov: Kažete li detetu da sruši lični rekord u spremanju sobe, bez vike i galame dobićete upravo ono što tražite od njega, tvrde psiholozi

Ako dete ne želi da pospremi igračke ni da obuče ono što ste pripremili – situacija je jasna – u kući imaš malog tvrdoglavca. Kod dece koja imaju jaku volju ni vika ni molbe nisu delotvorne jer ona ne žele da slede uputstva nego žele sami da  odlučuju. U tom slučaju pomaže samo obrnuta psihologija. Umesto da detetu naređuješ dajući mu detaljna uputstva, zapitaj ga za njegovo mišljenje i daj mu da izabere između dve opcije. Dete će učiniti upravo ono što želiš, a pritom će misliti i da je krajnja odluka bila njegova.

Ako uporno odbija da jede povrće ili tvrdi da nije gladno, na tanjir mu stavi po malo od svega što si pripremila i pusti da samo odabere šta će da jede. Ne nagovaraj ga da proba zalogaj graška, upravo suprotno – osim graška posluži i španat te mu reci da odabere koji će zdravi prilog pojesti i postati jako kao superjunak. Ako bojkotuje glavno jelo u nadi da će se zasladiti desertom, odreži mali komad kolača te ga stavi na sto tako da dete unapred vidi da je to sve što ga čeka nakon glavnog jela.

Ma koliko dete reagovlo tvrdoglavo, suzdrži se od emocionalnih ispada i ostani smirena, te ga pdsotiči. Umesto da zabraniš odlazak kod prijatelja, reci da uradi šta tražiš i da onda može da ide. Uspostaviš li dobar kontakt s detetom, učiniće ono što od njega tražiš.

MUZIKOM SMIRI DETE PRE SPAVANJA

Dete ne želi da izađe iz jenušave kupke jer zna da se bliži vreme spavanja. Bitka se vodi i kada treba obući pidžamu. Ukradi metodu kojom se koriste trgovački lanci i filmski producenti i pomoću muzike utičite na raspoloženje deteta. Lagane melodije će umiriti i uspavati mališana, čak i ako se teško opušta.

MAMA, RADO ĆU POMOĆI DA OBRIŠEŠ PRAŠINU

Sjajno serviraš stol i brišeš prašinu. Hoćeš li danas biti moj glavni pomoćnik? Unaprediš li dete u ličnog pomoćnika, ono će misliti da je učestvovanje u kućnim poslovima privilegija te će ih rado obavljati.

U IGRI IZAZOVA IGRAČKE ĆE ZA PET MINUTA BITI POSPREMLJENE

Ako ne želi da pospremi igračke umesto naređenja daj detetu izazov. Uzmi sat i reci da te jako zanima koliko igračaka može pospremiti u roku od pet minuta. Podstakni ga da u drugom petominutnom krugu pokuša oboriti svoj rekord. Kad pospremi sve, nagradi ga.

„DA“ PITALICA SPREČAVA SVAKI DETETOV OTPOR

Ako dete nešto tvrdoglavo odbija, zaigraj s njim stratešku “da” igru. Postavljaj pitanja na koja ti mora odgovoriti s “da”, i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće detetov otpor, a ono će istovremeno osećati da ga čuješ i razumeš.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here