Home Svaštara KAKO I ZAŠTO DECA JEDU DRUGAČIJE OD NAS?

KAKO I ZAŠTO DECA JEDU DRUGAČIJE OD NAS?

145
0

Istraživanja su pokazala da unos hrane kod dece koja idu u vrtić značajno varira tokom dana, ali da mališani, kada se sve sabere, svakog dana pojedu podjednako.

 

 

Koliko ste se puta iznervirali dok hranite dete zato što ono neće nešto da pojede? Možda posle ovoga budete imali više razumevanja za njihove „hirove“.

Deca o hrani uče kao što uče da čitaju i pišu. Međutim, odrasli često na njihovu ishranu ne gledaju tako i zaboravljaju da deca nisu odrasli. Deca veoma specifično pristupaju hrani, a u nastavku ćete videti kako i zašto.

To je još jedna stvar po kojoj se razlikuju od odraslih, ali mi to često zaboravljamo dok ih hranimo.

1. Za razliku od odraslih, deca rastu.

Dečijim apetitom delimično upravlja rast. Dva razdoblja najbržeg rasta događaju se u prve dve godine života i pubertetu. Generalno, deca rastu na mahove, što znači da će nekada imati jači, a nekada slabiji apetit.

Apetit odraslih ljudi mnogo je stabilniji ako ne dođe do značajnih životnih promena kao što su nagli početak vežbanja, bolest ili nedostatak sna.

2. Deca imaju malo iskustva s hranom

Zamislite da odete na zabavu na kojoj se služi hrana koju nikad niste videli. Zapravo, gadi vam se specijalitet o kojem vam svi govore. Tako se deca često osećaju. Nisu im poznate namirnice ni njihova tekstura, posebno kad su pomešane s drugim namirnicama, a nepoznato ih ne privlači.

Odraslima se to retko događa jer imaju mnogo iskustva s hranom. Znamo šta se nalazi u većini obroka koje jedemo. Deci zato treba omogućiti iskustva sa što više različitih namirnica.

3. Dečiji nervi za čulo ukusa traže slatko, a odrasli gorko

Jeste li se ikada zapitali zašto klinci na rođendanima žele poesti čitav red kolača i konstantno traže još? I zašto vam je trebalo toliko dugo da zavolite kafu i crno vino?

U nedavnom istraživanju objavljenom u Plus One-u pokazano je da deca u uzrastu od pet i deset godina mnogo više preferiraju slano i slatko od odraslih. Otkriveno je i da visoka deca najviše vole slatko.

4. Decu motiviše ukus, odrasle ukus i zdravlje

Deca žele hranu koja im je fina i zadovoljava ih. Isto žele i odrasli, ali oni ipak razmišljaju o nutritivnim vrednostima namirnica i zdravlju, tj. o dugoročnim posledicama svoje ishrane.

Stoga s decom, na njima pristupačan način, razgovarajte o ishrani i njenom značaju za zdravlje organizma.

5. Mala deca se fokusiraju na jednu ili dve namirnice u obroku, dok odrasli jedu sve

Kada četverogodišnjak otkrije hranu koju voli, kada je poslužena na tanjiru, ješće samo nju. Često će se i prejesti. Deca to nadoknađuju tako da tokom sledećeg obroka pojedu manje.

http://novi.ba

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here