Home Svaštara KAKO DO POSLA U VRTIĆU U NORVEŠKOJ? SAZNAJTE IZ PRVE RUKE!

KAKO DO POSLA U VRTIĆU U NORVEŠKOJ? SAZNAJTE IZ PRVE RUKE!

877
0

Tekst prenosimo sa bloga SERBISKE PROFESJONELLE  a objavljen je 2016. Smatrajući da je tekst i danas aktuelan i da daje odgovore na moga pitanja prenosimo ga u celosti. Na kraju teksta je link za ovaj blog i tekst. Sajt KEREFEKE nema nikakve dodatne informacije.

TEKST SA SAJTA

Informativni portal o odlasku u Norvešku. Sve što ste želeli da znate, a niste imali koga da pitate.

Naša sagovornica već duže vremena radi u jednom vrtiću na zapadnoj obali Norveške. Put je bio dugačak i trnovit, ali ne i neprohodan. Pročitajte intervju u produžetku i saznajte sa kojim izazovima ćete se suočiti. Hvala V. i puno sreće u daljem učenju norveškog.:)

  1. Zašto si se odlučila baš za Norvešku kao željenu destinaciju?

U Srbiji nisam mogla da nađem posao u struci i nisam videla perspektivu. O Norveškoj i životu u njoj sam imala priliku da čujem od svojih prijatelja koji rade ovde.

  1. Koliko dugo si učila norveški i šta je ovladavanje istim zahtevalo?

Prvo sam provela šest meseci na početnom kursu  (A1-A2 nivo).  Zatim sam nastavila sa B1 nivoom preko Skajpa , što je po mom mišljenju bolja i efektivnija varijanta. Još uvek učim jezik preko Skajpa, i na poslu moram takođe da koristim norveški i na taj način dodatno stičem novo znanje.

  1. Koliko je poznavanje jezika bitno da bi se dobio posao vaspitačice (Pedagogisk leder) u Norveškoj?

Veoma je bitno, jer za rad vaspitača u Norveškoj se zahteva B2 nivo. Kada sam došla ovde nisam posedovala znanje na tom nivou, niti sam imala položen Norskprøve na B1 nivou. Ali sam bila dobro pripremljena za intervju i mom poslodavcu je to bilo dovoljno. I na kraju je i sreća odigrala veliku ulogu.

  1. Šta je potrebno za nostrifikaciju diplome u Norveškoj?

Prvo je potrebno autorizovati diplomu preko NOKUT-a. Ali time se samo izjednačava visoka škola, koju sam ja završila, sa norveškim osnovnim trogodišnjim studijama od 180 poena. Ali sa NOKUT-ovim autorizacijom se ne dobija zvanje Barnehagelærer ili Pedagogisk leder. Da bi dobili to zvanje potrebno je položiti za B2 nivo i godinu dana rada u norveškom vrtiću kao  pedagog ili asistent. To se šalje UDIR-u da bi se dobilo zvanično odobrenje za rad kao pedagogisk leder/barnehagelærer u Norveškoj.

  1. Da bi dobila posao, morala si da odeš u Norvešku. Možeš li da opišeš kako je to izgledalo? Koliko dugo si tražila posao i sa kakvim izazovima si se suočavala?

Sama priprema za dolazak zahteva puno strpljenja, novca i sakuplanje informacija koje bi bile od koristi. Kao prvo  nije baš lako naći stan u Norveškoj. Pre dolaska konkurisala sam cesto preko Finn.no na oglase za vaspitača i dobijala pozive na intervju, ali u mom slučaju niko nije hteo da prihvati intervju preko Skajpa. Preko oglasa sam nabavila korisne informacije o radu vaspitača u Norveškoj, šta zahtevaju poslodavci i o razlikama među komuna gde se aplicira za posao.

6.Kakva pitanja su postavljali i koje kvalitete traže?

Klasična pitanja za intervju, da kažeš nešto o sebi, obrazovanju i radnom iskustvu. Takođe da opišeš razlike izmedju vrtića u Srbiji i Norveškoj, šta je važno što se vaspitanja dece tiče, kako sarađuješ sa kolegama i zbog čega si došao u Norvešku.

  1. Šta misliš zašto su tebe izabrali?

Mislim da sam ostavila utisak pozitivne mlade osoba koja ima želju da radi u vrtiću u Norveškoj. Veoma je bitno da vide u tebi pozitivnu, kreativnu i stabilnu osobu sa inicijativom za rad.

  1. Kako ide proces sređivanja papira? (Da li si mogla da počneš da radiš odmah po potpisivanju ugovora ili si morala da čekaš da dobiješ radnu dozvolu? Šta je potrebno za dobijanje radne dozvole za vaspitačice?)

Nakon dobijanja ugovora o radu aplicirala sam za boravišnu i morala sam da čekam da je dobijem da bih krenula da radim. U mom slučaju pošto sam dobila posao kao pedagogisk leder , a nisam imala odobrenje iz UDIR-a , opština je morala da mi napiše izuzeće za rad kao pedagogisk  leder.

9. Sada radiš kao vaspitačica u Norveškoj. U čemu se sastoji tvoj posao i koja su tvoja zaduženja (s obzirom da si tek počela)?

Odgovorna sam za svoje odeljenje,  a odgovornosti zavise od toga koju smenu radiš. Vrtići rade od 7:15 – 16: 30 i imamo tri smene koje uključuju različie aktivnosti sa decom. Puno vremena provodimo napolju sa decom, tako da moram da organizujem i aktivnosti napolju. Takođe moram da pišem mesečni plan i sastavljam plan rada sa grupom. Dužnosti uklučuju i postavljanje slika o aktivnostima na internet stranici vrtića, vođenje evidencije o deci i planiranje u saradnji sa drugim pedagogisk lederima i direktorkom.

  1. Šta bi poručila tvojim kolegama u Srbiji koji se odluče na ovakav ,,pohod“?

Dobro znanje jezika, puno strpljenja i upornosti. Sreća prati hrabre.:)

May 8, 2016 by Jelena Popovic

http://serbiskeprofesjonelle.com/entry/2016/05/08/kako-do-posla-u-vrticu-u-norveskoj-saznajte-iz-prve-ruke/

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here