Home Svaštara KAKO DECI OMOGUĆITI DA ISPUNE LETO I NE OSEĆAJU SE USAMLJENO?

KAKO DECI OMOGUĆITI DA ISPUNE LETO I NE OSEĆAJU SE USAMLJENO?

142
0

Letnji školski praznici već su u punom zamahu. Iako se na njih čeka s nestrpljenjem, jednom kada stignu, roditelji i deca vide da i nije jednostavno svaki dan ispuniti zabavnim aktivnostima, niti zadovoljiti potrebe za društvom kojima teži svaka osoba.

To posebno dolazi do izražaja ako je reč o detetu koje nema braću, sestre, bliske komšije ili rodbinu svojih godina s kojima može provesti vreme, ili je pak sramežljivo te i inače teško održava socijalne kontakte.

Međutim, roditeljska odgovornost uključuje i to da pomognu deci organizovati letnje praznike kako se ne bi osećala zapostavljeno i usamljeno, naročito ako i inače teško sklapaju prijateljstva te su češće sama nego u društvu.

Višak slobodnog vremena i provođenje većine dana samo može teško pasti detetu pa zato psihologinja i psihoterapeutkinja Katarina Levatić preporučuje šta uraditi kako bi leto prošlo u što pozitivnijem tonu.

 1. VREME GODIŠNJEG RASPOREDITE I NA DECU
  Kada prave planove za godišnji odmor, roditelji bi trebali da vode brigu o tome da godišnji rasporede tako da što više budu kod kuće kada su i deca kod kuće. Osim nekakvog planiranog porodičnog odlaska na more ili neku drugu destinaciju, najbolje je da prvo godišnji koristi jedan roditelj, a zatim drugi kako bi deca što manje vremena provodila sama.

Takav način korišćenja godišnjeg omogućuje roditeljima i deci da budu zajedno bez konstante jurnjave koju period nastavne godine nosi sa sobom. Na godišnjem se roditelj može posvetiti detetu i praviti mu društvo u aktivnostima koje ga vesele.

Igrajte zajedno društvene igre, vozite se zajedno na rolšulama ili biciklu. Koliko god nam se nekad čini da deci idemo na živce, deca vole da budu u blizini svojih roditelja, a još više vole kada im roditelji posvećuju pažnju.

 1. NAĐITE OSOBU OD POVERENJA KOJA MOŽE USKOČITI
  Ako roditelji nisu u mogućnosti da dobije godišnji u vreme školskih praznika, svakako je dobro da detetu omoguće neku drugu osobu koja će provoditi vreme s njim. Kod dece nižih razreda bilo bi dobro da to bude većinu vremena kada su roditelji odsutni, a kod dece viših razreda to može biti na kraće periode.

To mogu biti bake i dede, dadilje, ali može i biti dogovor između prijatelja pa kada je jedna osoba na godišnjem, kod sebe okupi i decu prijatelja koji tada moraju da raditi, pa onda tako naizmence

 

 1. PODSTIČITE DETE DA ODRŽAVA ODNOSE S DRUGOM DECOM
  Važno je znati da je tokom leta deci puno teže da zadovolje svoje potrebe za druženjem i socijalizacijom. Stoga je dobro da dete podstičete i poučite kako da održava odnose. Podstaknite decu da već za vreme nastavne godine razmene kontakte s učenicima iz razreda ili s aktivnosti koje pohađaju kako bi se preko leta mogli družiti i međusobno posećivati.

Preuzmite inicijativu i budite vi prvi koji ćete ohrabriti dete da pozove prijatelja na igru, ponudite da odete po prijatelja ako ne živi blizu i da ga odvezete natrag kući, ponudite detetu da njega i prijatelja odvedete na kupalište i naučite ih da plivaju ili na planinarski izlet. Ako dete nauči da gradi i neguje odnose, tada će mu to puno lakše polaziti za rukom i u odrasloj dobu te će mu pomoći da izgradi zdravu sliku o sebi.

 1. OSMISLITE AKTIVNOSTI KOJE ĆE POSTATI TRADICIJA
  Lakše ćete ispuniti duge letnje mesece ako kao porodica osmislite aktivnosti koje će se ponavljati iz godine u godinu. Na primer, možete se dogovoriti da dete nedelju ili dve provede kod jednih bake i deke, a zatim nedelju-dve kod drugih.

Možda možete dogovoriti i da dete jedu nedelju ide na more s jednima, te jednu nedelju sa drugima. Dakako, ako je to mogućnost. Takođe je lepo leto iskoristiti za učvršćivanje veza s bratićima i sestričnama, pa tradicija može uključivati period proveden s njima.

 1. PODSTAKNITE I KORISNO UTROŠENO VREME
  Podstaknite decu da deo vremena utroše i na nešto korisno. Možda mogu pročitati neku knjigu s popisa lektire za sledeću nastavnu godinu ili neku drugu koja im zvuči zanimljivo. Možda mogu napisati poneki sastav o tome kako im je bilo na moru ili nekom izletu kako bi vežbali pisanje i jezičko izražavanje.

Oni koji imaju mogućnost mogu napraviti svoj maleni vrt kako bi celo ljeto imali nešto o čemu će brinuti i što će ih veseliti svojim plodovima.

Kako god organizovali leto svojoj djeci, imajte na umu da će jednog dana kao najljepše uspomene pamtiti vreme provedeno s porodicom i prijateljima, a ne skupe igračke. Zato im se posvetite koliko god možete sada kad im je to najpotrebnije.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/dugi-ljetni-dani-kako-djeci-omoguciti-da-ispune-ljeto-i-ne-osjecaju-se-usamljeno—612951.html

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here