Home Svaštara KAKO DA ZAŠTITITE DECU OD PAKLENIH VRUĆINA?

KAKO DA ZAŠTITITE DECU OD PAKLENIH VRUĆINA?

128
0

Iako deca, a posebno ona malo veća, mogu mnogo da izdrže, kad je ovako toplo napolju potrebno je da obratite posebnu pažnju na njih, jer u suprotnom, ne samo da mogu da dobiju sunčanicu ili da izgore na suncu, već i postoji opasnost da obole od teških bolesti, pa čak i da oslepe

Ma koliko voleli sunce i toplo vreme, ovih dana nikom nije dobro, i svi jedva čekamo da temperatura padne ispod 35 stepeni celzijusa. Što se zdravlja tiče, najviše su ugroženi starije osobe i hronični bolesnici, ali niko nije pošteđen od posledica vrućina, pa ni deca.

Toplotni udar

Kad su ovako vreli dani, jedna od najvećih opasnosti za malu decu jeste rizik od toplotnog udara. Simptomi su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, dezorijentisanost i zbunjenost.

Jave li se, pustite dete da legne na hladno mesto i dajte mu tečnosti, najbolje vode. Potražite pomoć lekara ako simptomi ne nestanu kroz pola sata, a posbno ukoliko dete ima visoku temperaturu.

Oprez, dehidracija!

Svakih 20 do 30 minuta dete bi trebalo da popije oko 2 dl vode na vrućini, a izbegavajte davanje slatkih sokova ili energetskih napitaka.

Najbolji način na koji ćete proveriti jesu li male bebe dehidrirale, jeste da pratite koliko mokre. Primetite li da je pelena prazna duže vreme, pojačajte unos tečnosti.

Dečija je koža osetljivija nego vaša

Uprkos korišćenju krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, deca će vrlo često izgoreti na suncu. Treba ih mazati kremom svaki put nakon brčkanja, jer krema nestaje u vodi i brisanjem peškirom.

U svakom slučaju, kremu nanosite svaka dva sata i ne zaboravite na delove tela poput ušiju, vrata i stopala. Ne koristite kreme sa SPF faktorom manjim od 30 i radije koristite kreme umesto spreja, jer je manja verovatnoća udisanja štetnih hemikalija.

Ne zaboravite oči

Oftalmolozi naglašavaju kako su deci za vreme sunčanih dana naočare sa zaštitnim UV filterom potrebne jednako, ako ne i više, kao i odraslima. Naročito su neophodne deci sa svetlim očima, jer imaju veći rizik od oštećenja vida. Uopšteno, deca mlađa od deset godina imaju velik rizik od oštećenja vida zbog štetnih sunčevih zraka, jer je do tog uzrasta sočiva oka čista, što dopušta ultraljubičastim zracima da prodru još dublje u oko.

Naočare za sunce blokiraju samo one zrake sunca koje prolaze direktno kroz sočiva. Zbog toga je poželjno uz sunčane naočare nositi i kapu sa šiltom. Osim toga, važno je i samom detetu naglasiti važnost zaštite očiju za dobar vid i kad ostare.

Pametno odevanje

Preterano odevanje malih beba leti je nepoželjno, jer one nemaju razvijen sopstveni sistem hlađenja znojenjem poput odraslih ili starije dece. Prvi znak da dete nosi previše odeće biće osip, a najbolje ih je obući u jedan pamučni i prozračni sloj odeće svetle boje.

Kako biste proverili jeste li u određenoj prilici dobro obukli bebu, dodirnite zadnju stranu bebinog vrata, trup, glavu, ruke i noge. Ako je koža hladna, znači da je bebi hladno, pa je obucite ili pokrijte pokrivačem. Ako je koža topla i oznojena, verovatno je pretoplo obučena.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here