Home Svaštara KAKO DA ODGOJITE SREĆNO DETE? KOPIRAJTE DANSKI OBRAZOVNI SISTEM

KAKO DA ODGOJITE SREĆNO DETE? KOPIRAJTE DANSKI OBRAZOVNI SISTEM

348
0

Ako se pitate šta možete da učinite da vaše dete izraste u srećnu osobu, možda biste trebali istražiti danski obrazovni sistem. Naime, od 1993. godine Danci u školama decu podučavaju empatiji. To za njih nije novost, ali 2020. mnogi roditelji u drugim zemljama trude se decu naučiti toj važnoj veštini.

Još u vrtićkom uzrastu mali Danci uče o emocijama, kako artikulisati svoje osećaje i pomoći vršnjacima.

U knjizi “The Danish Way of Parenting” Ibena Sandahla i Džesike Aleksander tvrde da Danci odgajaju empatičnu, sposobnu decu koja izrastaju u samopouzdane i srećne odrasle osobe.

Poslednjih sedam godina zaredom Danska se svrstava među najsrećnije nacije na svetu. Možda je način na koji odgajaju svoju decu razlog.

Danski studenti učestvuju u programu “Korak po korak”. Učenicima se pokazuju kartice na kojima se nalaze deca koja proživljavaju različite emocije, poput tuge, besa i sreće. Od učenika se traži ne samo da identificikuju emociju već da objasne šta ona znači. Uče kako interpretirati tuđe osećaje i kako se oni u istoj situaciji osećaju. Danski učenici ne prosuđuju osećaje. Jednostavno ih prepoznaju i poštuju.

Studenti takođe učestvuju u programu CAT-kit koji se fokusira na prepoznavanje i artikuliranje osećaja. Izvorno je zamišljen kao alat za decu iz spektra autizma, a preuzeli su ga vaspitači i roditelji širom svijeta. Koristi vizuelne slike kako bi učenicima pomogao da nauče kako imenovati vlastite misli i osećaje.

Džesika Aleksander, jedna od koautora knjige “The Danish Way of Parenting”, objašnjava: „Cilj je da deca vide da svi imaju pozitivne kvalitete i da se međusobno podržavaju u svojim naporima da dostignu sledeći nivo. Ovaj sistem podstiče saradnju, timski rad i poštovanje.“

Još jedan program koji danske škole koriste potiče od “The Mary Foundation”, a slede ga od 2007. godine. Reč je o programu borbe protiv nasilja kojem se podučavaju deca nižeg uzrasta. Podstiče ih se na veću brigu jednih prema drugima.

Sve navedeno za decu u Danskoj nije samo jednokratna lekcija. Učenici uče o empatiji, dobroti i poštovanju od trenutka ulaska u predškolski sistem. Danski učitelji jednako naglašavaju važnost akademskih znanja, kao i emocija.

https://www.index.hr/mame/clanak/ne-znate-kako-odgojiti-sretno-dijete-kopirajte-danski-obrazovni-sustav/2224081.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here